Invest Build Media
Туризъм и Екология

Туристическият министър е против отпадането на забраната за пушене на обществени места

Данните, които имаме по отношение на посещаемостта, както на заведенията за хранене, така и на местата за настаняване, показват ръст. Забраната, която въведохме преди няколко години за пушене на обществени места, по никакъв начин не води до намаляване на броя на туристите. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова за предложението да връщане на стария режим за пушене на обществени места.

„Напротив – те се увеличават устойчиво всяка година, благодарение на усилията, които се полагат за популяризирането на България като туристическа дестинация. Данните ни показват, че няма да има намаляване на броя на туристите“, заяви тя. „За последните 2 години имаме ръст от над 25% на международните туристи, които са посетили страната. Само за миналата година имаме над 8,9 млн. чуждестранни туристи. Тази година очакваме над 10% ръст на туристите“, изтъкна Николина Ангелкова. „Не сме правили анализ какво ще се случи ако се върне по-либерализирания режим и се обособят отново места за пушене“, уточни министърът.

Мога да изразя личното си мнение, непушач съм и съм абсолютно против да се връща разрешаването на пушенето, особено в местата за хранене, каза още Ангелкова. „Това не влияе върху ръста на туристите, нито върху посещаемостта. Нещата трябва да останат по начина, по който са в момента“, изтъкна тя. „Не смятам, че при положените усилия през годините да няма пушене в местата за хранене трябва да се върнем отначало“, коментира Николина Ангелкова.

„Ако се стигне до законодателна инициатива е редно да бъде максимално широко обществено, с всички заинтересовани лица. Да се направи оценка на въздействието, за да може да се процедира като при всеки нормативен акт и законодателно предложение“, каза още тя.

Вижте още

2 милиона чужденци щели да дойдат на почивка в България през август

ivan

Спад с над 60% е регистриран в броя на отчетените нощувки в туризма в сравнение с 2019г.

viktoria

Вижте списък с рисковите за пътуване дестинации

leni

Напишете коментар