Invest Build Media
Туризъм и Екология

Към края на септември обслужените туристи у нас ще надхвърлят 10,3 милиона души

Към края на септември броят на обслужените туристи в България се очаква да надхвърли 10, 3 милиона души, от които около 5, 7 милиона са българи, каза днес за БТА Румен Драганов, директор на Института за оценки и анализи в туризма. Той е сред участниците в Третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда край Варна.

Сред гостите на форума са Тиери Дюбоа, президент на Европейската СПА асоциация, зам.-министрите на туризма Ирена Георгиева и на околната среда и водите Атанаска Николова, кметове на общини, чуждестранни експерти.

Най-значимият за страната ни пазар остава Германия, допълни Драганов. Според него броят на гостите от тази страна ще надхвърли 700 000 души. Освен че са най-много, германците са и с най-дълъг среден престой, допълни Драганов. Той уточни, че броят на гостите от съседните ни държави – Румъния и Гърция, също е много голям, но престоят им и значително по-ограничен.

Многобройни са и руските туристи, които се очаква да надхвърлят 600 хиляди души, каза още Драганов. По думите му в страната ни се завръщат и летовниците от централноевропейските държави – Полша, Чехия, Словакия, Унгария. Предпочитанията на гостите от тези страни са насочени основно към Южното Черноморие.

След като през последните години на пазара във Великобритания отчитахме стагнация и рядко надхвърляхме 150 хиляди туристи, през настоящата броят на летовниците се увеличи и очакваме те да са повече от 200 000, допълни Драганов. Той отчете рязко увеличение на гостите от Иран. По думите му очакванията са през следващите години у нас да почиват между 40 и 50 хиляди души от тази държава.

Настоящият сезон се очертава значително по-дълъг в сравнение с предходните години, каза още Драганов. По думите му чартърите ще продължат до началото на октомври, а последните полети с немски туристи са планирани за 18 октомври.

През този сезон наблюдаваме и усилено пътуване на българи из страната, допълни Драганов. Според него почивките са станали по-кратки, но много по-интензивни. Движение има почти всеки уикенд, а при по-дългите почивни дни имаме средно по 450-500 хиляди пътувания, посочи Драганов.

Той отчете още, че до момента българи са реализирали до Гърция около 650 000 пътувания, като увеличението е с около 4 на сто в сравнение с миналата година. Броят на почивките в Турция обаче е снижен, като намалението към края на септември се очаква да достигне около 30 на сто.

Вижте още

Туристи от 5 държави ще могат да почиват в България след предоставяне на отрицателен PCR тест

viktoria

Екоминистърът иска забрана на достъпа с автомобили при втори лифт на Банско

ivan

Над 700 деца и младежи мерят сили в танцов фестивал във Варна

ivan

Напишете коментар