Invest Build Media
Туризъм и Екология

Очакват 10% ръст на чуждестранни туристи през летен сезон 2017

Цифрите, които имаме за 2016 година за всеки един месец буквално са рекордни, и ноември имахме 25% ръст в сравнение с 2015 година. Такива ръстове стартирахме от април месец 2016 година и се надявам с тези основи, които сме поставили, и ако този темп на работа се продължи, заедно с рекламите активности, 2017 година да бъде също толкова силна колкото 2016 година. Това каза министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова е „Денят започва“ по БНТ.

По думите й записванията на туристи за летния сезон 2017 към момента е много рано да се коментират. „Очакваме включително на този летен сезон, за който имахме ръст от 18% през 2016 година – над 5,5 млн. чуждестранни туристи за четирите месеца, очакваме 10% ръст на този етап в сравнение с предишната година“, заяви Ангелкова.

По думите й това отново ще бъде изключително голям успех. „Това е на база на първите ранни записвания и разговорите, които водим в момента“, поясни тя. Ангелкова заяви, че министерството работи успешно с най-големите туроператори. „Всъщност с тях още от миналата година сме договорили за лято 2017 година ръст от 30% от туристите, които идват през тези големи туроператори. Именно затова е важно да се гарантира и безпроблемното протичане на летния сезон“, подчерта министърът.

В края на януари официално ще преминем границата от 8 милиона чуждестранни туристи, които са посетили България през последната година, каза още Ангелкова. Тя допълни, че всеки един месец от 2016 г. е рекорден от към посетители от чужбина.

„По коледните и новогодишни празници над 400 хил. чужденци прекараха почивката си в България. Над 200 хил. са българите, които са били поне за една вечер в някой от курортите ни“, добави Ангелкова.

Тя каза още, че министерството има договори с някои от най-големите туроператорски компании в света и през 2017 г. само от техни клиенти ще има ръст от 30%. Най-много чужденци ще дойдат от Великобритания, Румъния, Русия и Гърция.

Ангелкова не подмина и скандала с БСП от вчера за концесиите на някои от плажовете по Черноморието. По думите ѝ депутатът от левицата Атанас Зафиров „адвокатствал“ на някой от участниците в битката за концесията. Според нея това се дължи на факта, че той е народен представител от бургаския регион.

Вижте още

Близо 3,5 млрд. са приходите от чуждестранни туристи

leni

Произведен в Китай пътнически самолет прави първи полет

ivan

Най-красивите жени и спортисти-шампиони журират Кралица на Бургас 2017

ivan

Напишете коментар