Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Инвестиционен фонд от ЮАР придобива The Mall в София

Гръцкият инвестиционен фонд Assos Capital продава търговския център The Mall на „Цариградско шосе“ в София на дъщерно дружество на южноафриканския фонд New Europe Property Investments (NEPI), вижда се от съобщение за предстояща концентрация, публикувано на сайта на Комисията за финансов надзор.

Това ще е първата сделка в България за NEPI, който има сериозно присъствие в съседна Румъния с търговски и офис проекти в няколко града, както и в Словакия, Чехия и Хърватия, както и първата наистина голяма сделка за българския пазар на бизнес имоти след кризата.

Активите на южноафриканската компания се оценяват на почти 2 млрд. евро, вижда се от последните й отчети.

Assos Capital придоби търговския център още в процеса на строителство. Фондът държи 85% от мола, а останалите са на закъсалата гръцка търговска верига Marinopoulos, която беше погълната от един от конкурентите й в страната заради дългове. Нейният дял от мола – магазинът на Carrefour, беше придобит от банка кредитор на търг на частен съдебен изпълнител, и още няма наемател на площите, което води до големи загуби за търговския център.

Заради неработещия хипермаркет The Mall губи битката с другите търговски центрове в привличането на посетители. Конкуренцията на новата вълна молове оказва натиск и върху приходите от наеми на мола.

Това е втората сделка в рамките на няколко месеца, която засяга търговския център. През октомври базираният в Лондон инвестиционен фонд Stage Capital, зад който стоят фондове на Deutsche Bank и Goldman Sachs, придоби миноритарен дяд от The Mall, след като купи  дъщерното дpyжecтвo нa гpъцĸaтa Nаtіоnаl Ваnk оf Grеесе (NВG) NВGІ Рrіvаtе Еquіtу. Чрез дялови инвестиции дружеството участва в 11 фонда, като в България притежаваше миноритарен дял в мола и ĸoмпaниятa зa пpoизвoдcтвo нa зaxapни издeлия „Πpecтиж 96″.

Вижте още

Инициатива бори липсата на предприемчивост у младите хора у нас

ivan

За нормален живот на човек от четиричленно домакинство са необходими 581,31 лв.

ivan

Сключени са 35 договора за проекти по програмата за сътрудничество България-Сърбия

ivan

Напишете коментар