Invest Build Media
Туризъм и Екология

Нещо ужасяващо се случва в Средиземно море

Преди дни танкер изпуска голямо количество нефт в Средиземно море, близо до израелския бряг край град Ашлелони, Ивицата Газа. Предполага се, че това се е случило при нелегално източване на нефт от танкера в по-малки плавателни съдове. Именно заради криминалния елемент на операцията, за разлива не е съобщено навреме, а буря в района разнася замърсяването до крайбрежието на Израел и Ливан.

Властите се опитват чрез спътникови снимки да идентифицират виновните за екологичната катастрофа. Нейните непосредствени жертви са морските обитатели, за чиито живот се борят природозащитниците от Центъра за спасяване в Михморет, съобщава БНР.

Първата жертва на екологичната катастрофа бе 17-метров кит. Множество доброволци от цялата страна веднага след бурята започнаха да събират огромни буци с катран. Но някои от тях подозрително шаваха.

Доброволците започваха усилено да почистват слоевете катран и нерядко там намираха морски птици или костенурки, които те предаваха за лечение.

Д-р Янив Леви, директор на Центъра за спасяване на морски костенурки в Михморет, разказа: „За втори път в историята си центърът спасява костенурки от екологична катастрофа, причинена от хората. Преди 30 години е имало подобен инцидент, но в много по-малък мащаб. Иначе има постоянен проблем със замърсяването, което теченията носят от Северна Африка. Тонове отпадъци попадат в местообитанията на защитените морски костенурки. Най-тежките случаи се изпращат в болницата за диви животни в Рамат Ган, която също като нашия център се ръководи от Управлението за защита на природата и парковете в Израел. Годишно успяваме да спасим около 140 костенурки, а сега само за два дни ни донесоха 21 и за съжаление 10 не оцеляха. Спасените са между 6- и 18-месечни и тежат до 200 грама. Хранят се с водорасли и вероятно са помислили големите топки мазут за колонии от водорасли. Пораженията са в големи – по главата, очите, дихателната и храносмилателната система. Буквално са превърнати черните буци, които доброволците откриха на брега. Когато дойдоха при нас, ги чистим външно с растително масло, вътрешно … с майонеза. Вкарваме майонезата със сонда в гърлото им. Може да ви звуци странно, но майонезата е чудесен разтворител на нефта и така правим промивка на хранителния тракт. Освен това има и хранителна стойност. Засега спасените изглеждат добре. Костенурките имат забавен метаболизъм и след седмица-две ще се разбере дали нямат вторични заболявания. По нашета крайбрежие има 2 вида костенурки: кафяви и зелени. Зелените са три пъти по-редки и затова се полагат огромни грижи за запазване на вида им. В периода на размножаването имаме стотици доброволци, които дежурят в районите, където костенурките снасят яйцата си и пазят малките от лоши хора, лисици и хиени“.

Центъра за спасяване на морски костенурки са помещава в няколко бараки на брега на морето. Една от тях може да наречем „кухня и трапезария“ за костенурки. Там работи доброволката Ила Лимберг:

„Костенурките ядат риба. За големите режем рибата на парчета и им я даваме с костите и и кожата. За малките – почистваме само филето. След майонезената диета нашата кухня много им харесва. Освен това обичат марули. Големите изхрупват по 5-6 на ден. Проверяваме теглото им всяка седмица и много се радваме, когато наддават. За разлика от другите животни, костенурките растат до края на живота си. Корубата им е от различни сегменти, които се подменят веднъж годишно, и се надяваме, че ще се възстановят след приключението с нафта. Костенурките могат да оживеят и без черупката си, но тогава трябва да останат под наша грижа до края на живота си, а знаете, че те са дълголетници. Полова зрялост достигат чак на 30 години, а яйца снасят веднъж на 3-4 години“, казва тя.

Вижте още

Морският ни туризъм бил в стагнация през изминалото лято

ivan

София Диша 2016 тази неделя е на ул. „Княз Александър I”

admin

Летният туристически сезон вече е „отписан“ от туроператорите

leni

Напишете коментар