Invest Build Media
Туризъм и Екология

Нови еврорестрикции за производителите на техника – в сила от понеделник

Компаниите, които продават хладилници, перални и сешоари в Европейския съюз, ще трябва да гарантират, че тези уреди могат да бъдат ремонтирани до 10 години. Това трябва да помогне за намаляване на огромната планина от електрически отпадъци, които се трупат всяка година на континента.

“Правото на ремонт”, както го наричат, влиза в сила в 27-членния блок в понеделник. То е част от по-мащабните усилия за намаляване на “отпечатъка” върху околната среда на произведените стоки, като ги направи по-трайни и енергийно ефективни.

„Това е наистина голяма стъпка в правилната посока“, посочва Даниел Афелт от природозащитната група BUND-Берлин, която управлява няколко магазинчета за ремонт на техника, където хората могат да внесат счупените си уреди и да получат помощ за поправянето им отново.

Съвременните уреди често се запечатват така, че да не могат да бъдат ремонтирани, каза той. „Ако имате нужда от специални инструменти или трябва да отворите устройството, тогава не можете да го поправите“, посочва той. Липсата на резервни части е друг проблем, казват участниците в кампанията.

„Хората искат да ремонтират уредите си“, казва Афелт. „Когато им кажете, че няма резервни части за устройство, което е само на няколко години, тогава те остават разочаровани от това“, посочва той. 

Според новите правила на ЕС производителите ще трябва да гарантират, че частите са налични до десетилетие, въпреки че някои ще бъдат предоставени само на професионални ремонтни компании, за да се уверят, че са инсталирани правилно.

Новите устройства ще трябва да се доставят с ръководства за ремонт и да бъдат направени по такъв начин, че да могат да бъдат демонтирани с помощта на конвенционални инструменти, когато вече не могат да бъдат фиксирани, за да се подобри рециклирането.

Всяка година европейците произвеждат повече от 16 килограма електрически отпадъци на човек. Около половината от този боклук се дължи на счупени домакински уреди, а ЕС рециклира само около 40% от него, оставяйки след себе си огромни количества потенциално опасни материали.

Германският министър на околната среда Свеня Шулце заяви, че следващата стъпка трябва да бъде задължаване на производителите да заявят колко дълго би работил даден продукт и да гарантират, че ще го поправят, ако се повреди по-рано. Това би насърчило компаниите да изградят по-трайни продукти, каза тя.

„В ремонтните магазинчета виждаме много устройства, които са се счупили малко след изтичане на гаранцията“, каза Афелт, който накара някои природозащитници да обвиняват производителите, че проектират своите устройства с планирано остаряване. Знаейки, че даден уред трябва да издържи 10 г., може да накара потребителите да изберат продукти, които са по-трайни или могат лесно да бъдат поправени, каза той.

„Ремонтът е правилният избор“

„За по-голямата част от устройствата ремонтът е правилният избор“, казва Афелт и добавя, че изключение могат да бъдат стари, неефективни хладилници, които могат да съдържат вредни парникови газове, които подхранват климатичните промени.

В следваща стъпка природозащитниците и групите за защита на правата на потребителите искат „правото на ремонт“ да бъде разширено, за да включва смартфони, лаптопи и други малки електрически устройства.

В отговор на нарастващото търсене, Apple миналата година обяви, че ще започне да предоставя обучение и резервни части на сертифицирани независими сервизи, поправящи компютри Mac, а не само iPhone. Правото за поправка е въведено с няколко законодателни акта на САЩ, привличайки двустранна подкрепа, въпреки че все още не е на национално ниво.

Източник: euronews.com

Вижте още

Кои са двете най- безопасни дестинации за почивка в Европа това лято?

viktoria

Нов японски влак предлага суперлуксозен комфорт

ivan

Валери Симеонов се закани и на алкохолния туризъм по Черноморието

ivan

Напишете коментар