Invest Build Media
Имоти и строителство

Всеки апартамент у нас трябва да има технически паспорт до края на 2022 г.

Всеки български апартамент трябва да има технически паспорт до 31 декември 2022 година.

Документът е нужен на настоящи и бъдещи собственици или наематели, които по този начин ще бъдат информирани за състоянието на блока, на ВиК системите, на парното отопление. Това вероятно ще е важен елемент и за образуване на цената при продажба на жилищата или отдаване под наем.

Според последното преброяване в България през 2011 година у нас е имало 3,8 милиона жилища. Собствениците на имоти, строени преди 1999 година, ще трябва задължително да намерят фирми и да заплатят такси за обследване на жилищата. По принцип сградите, строени или пуснати в експлоатация след 2007 г., имат такива технически паспорти.

Същото важи и за обитателите на изцяло санирани блокове по националната програма за енергийна ефективност – общо 2022 до момента. Те получиха безплатно технически паспорти още преди полагането на топлоизолацията да е почнало.

Ако някой живее в сграда, чийто строеж е почнал след 1999 г., когато в България бе въведен строителен надзор, независимо кога е била довършена, също не би трябвало да има тревоги около издаването на документа. В наредбата за техническите паспорти пише, че за такива сгради те се издават и без да се прави обследване, което всъщност е основният разход. Така хората в такива кооперации ще имат само административни разходи по издаването на документа.

Всички, които обитават по-старите панелни блокове и кооперации, които са мнозинството, ще трябва да платят за този документ.

Цената е висока заради разходи по обследването на сградата. Ако блокът е строен преди 1999 г., чертежите му най-вероятно не се съхраняват вече и има доста преустройства. Затова фирмата, която ще обследва, трябва да мине през всички помещения, да измери всички колони, греди и стени. На практика това означа да се прави наново технически проект. За някои панелни блокове, които в повечето случаи са еднотипни, може и да се намерят чертежи на подобен блок, но в паспорта трябва да се напише реалното състояние на сградата и инсталациите и затова огледът е задължителен.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев не очаква сериозни затруднения при този процес. “Общините пазят строителната документация и могат да я дадат при поискване, а строителното министерство ще съдейства за държавните сгради. В България почти няма неизяснена собственост, но държавата, а и вие като купувач на жилище трябва да знаете в какво състояние е самата сграда и каква енергия е нужна за отоплението ѝ”, обяснява пред “24 часа” Валентин Йовев. Цените на самата услуга обаче нямало как да се регулират, тъй като частни фирми правят обследването.

Според зам.-министъра предстои разяснителна кампания на МРРБ.

За технически паспорти на старите сгради у нас се говори още от 2012 г., когато в наредба бе даден краен срок за издаването им. Той обаче бе променян 3 пъти, винаги когато наближаваше, защото процесът е бавен.

Последния път това стана през 2015 г., когато срокът бе отместен с цели 7 години. Мотивът тогава беше, че в МРРБ се получили много писма от домоуправители, че услугата струва скъпо и не навсякъде се постига съгласие между съседите, а и не било редно хората да се глобяват, че не са наели фирми да обследват имота им. Тогава

ваденето на

технически

паспорт

струваше между

1 и 1,50 лв. на

квадратен метър

Ако се приеме, че през 2011 г. в България е имало 3,8 млн. жилища със средна квадратура от 60 квадратни метра, за обследване и технически паспорт са подлежали поне към 220 млн. квадратни метра. Ако приемем цената през 2015 година, това означава, че пазарът на подобна услуга е бил около 220 милиона лева.

Днес точният брой на жилищата не е известен, но пък колкото повече наближава крайният срок за издаване на технически паспорти на съществуващи сгради – 31 декември на 2022 г., толкова повече услугата поскъпва. Само до преди година цената е била 2-3 лева на квадратен метър. През последните месеци обаче липсват подобни оферти и

най-ниските

са за 4-6 лв.

на квадратен

метър

Има много фирми, които предлагат обследване за 8 лева на квадратен метър и много малко – дори за 10 лв. Издаването на технически паспорт е поскъпнало тройно, показа проверка на “24 часа” сред офертите на фирмите, които се занимават с тази дейност.

Цената само изглежда малка, а и не е правилно да я умножаваме по площта на собствения си апартамент, защото става въпрос за левове на квадратен метър разгърната застроена площ (РЗП). В нея влиза всичко – мазета, тавани, подпокривни пространства, стълбища, асансьорни и други шахти. Ако сградата е жилищна, получената сума се дели между собствениците на апартаментите пропорционално на идеалните им части.

Един панелен блок с 6 входа и 8 етажа например има минимум 30 хиляди квадратни метра РЗП, т.е. ако техническият паспорт струва по 10 лв.,

той ще излезе

300 хиляди лева

Ако в блока има 144 еднакви апартамента по 60 квадрата, всеки от собствениците трябва да даде по около 2100 лв., а не 600 лв., както би си помислил.

2100 лв. е доста голям разход за панелно жилище от 60 квадрата, чиято цена по принцип не би трябвало да е много над 60 хиляди лв., дори ако се намира на хубаво място в голям град.

“Какво искате – досега това беше странична дейност за фирмата и клиентите бяха единици”, реагира пред “24 часа” управител на фирма, която предлага услугата и е сложила цена 8 лв. на квадратен метър. Той обясни, че с наближаването на крайния срок се появяват все повече хора, които засега предимно питат, направили са си калкулации и са решили, че това ще е цената.

Какво се случва, ако жилището ви няма технически паспорт след 2022 година? В актуалния вариант на нормативния документ липсват глоби, но кметът на общината има право да възложи изработката на технически паспорт на която фирма прецени. След това обаче

общината се

снабдява с

изпълнителен

лист за събиране

на вземането

по чл. 417, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс. Това е редът, по който принудително се събират вземания, които са установени с акт на административен орган, какъвто в случая е общината. С други думи, фирмата, която е извършила услугата, ще си получи парите от общината, която ще събира принудително вземането от собствениците на апартаменти.

Читателка на “24 часа” сигнализира, че по входове на блокове в град Тутракан през последните седмици са залепени обяви от местната община, че крайният срок за изваждането на технически паспорти наближава. Прави се и внушение, че без тези документи не може да се разчита на саниране.

Източник: 24 часа

 

Вижте още

Битката за референдума в Младост ще продължи в съда, заканиха се протестиращи

ivan

Развитата транспортна инфраструктура е гаранция за европейската интеграция на Западните Балкани

ivan

Сбъдната детска мечта: Строят шоколадова фабрика с увеселително влакче

leni

Напишете коментар