Invest Build Media
Туризъм

Екскурзоводи получиха професионални удостоверения за правоспособност

Министърът на туризма Николина Ангелкова връчи професионални удостоверения за придобиване на правоспособност за екскурзоводи на издържалите първия изпит за право за упражняване на професията по Наредба № 1 към Закона за туризма. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

„Поздравявам ви за успешно издържания изпит. От труда и компетентността на екскурзовода до голяма степен зависи представата на туристите за страната ни и нейните забележителности и дали ще пожелаят да се върнат отново тук“. Това заяви министър Ангелкова по време на официална церемония във ведомството.

Изпитът се провежда два пъти годишно. За първи път в България действа такъв подзаконов акт, който бе подготвен от министерството и подложен на широко обществено обсъждане. С него в нашето законодателство се създадоха нормативни изисквания за екскурзоводската дейност, която е изключително важна за добрата реклама на страната ни и високото качество на нейния туристическия продукт. Беше създаден и Регистър на правоспособните екскурзоводи като част от Националния туристически регистър, обясни министър Ангелкова. Тя призова екскурзоводите да бъдат активни в представянето на своите виждания за развитието на туризма. Ние ще разчитаме на вас, ако имате идеи, които да популяризират България по по-добър и успешен начин, и сме отворени към вашите предложения, заяви министърът на туризма.

Ангелкова подчерта, че екскурзоводството безспорно трябва да е сред професиите с високи стандарти за обективност. Това е важно, за да получават туристите точна и пълна информация за културно-историческите паметници, природните обекти и предимствата на България като дестинация. Министърът на туризма посочи още, че благодарение и на приноса на екскурзоводите броят на туристите в страната се увеличава устойчиво през последните години и вече е повече от населението й.

До изпит за придобиване на правоспособност по професията „Екскурзовод“ се допускат за участие всички кандидати, които отговарят на необходимите условия и са представили нужните документи по чл. 14 от наредбата. Първата допусната група е била от 62 лица. От тях на писмен изпит са се явили 46 души. Оценка „издържал“ са получили 25 екскурзоводи. Вторият изпит за придобиване на правоспособност ще се проведе в периода 23-24 ноември и 27-30 ноември 2017 г. в Министерството на туризма. До явяване са допуснати общо 45 души.

Вижте още

И в Рим печелят от нерегламентирани квартири за туристи

admin

Интерес към къмпингуване в България имат чешките туристи

ivan

Отпечатаха картина на Густав Климт с 3D принтер

admin

Напишете коментар