Invest Build Media
Имоти и строителство

Ателиета да се върнат със статут на апартаменти

Ателиетата в жилищните сгради отново да имат статута на апартаменти, било обсъждано на последното заседание на работна група за промени в строителните закони и наредби.

Предложението е било направено от бранша, се разбира от думите на зам.-министъра на регионалното развитие Стефан Аспарухов.

Той го съобщава като част от промени, които ще се случат след гласуване на измененията в Закона за устройство на територията от парламента. В момента тече тяхното обществено обсъждане.

В началото на 2021 г. по искане на Столичната община ателиетата отпаднаха от закона, за да се пресекат порочни практики, при които такива помещения се продават като жилища, а не отговарят на изискванията. За ателие е достатъчно да има санитарен възел, докато за жилище – самостоятелен вход, поне едно помещение за кухня или кухненски бокс, баня с тоалетна, складово помещение, което може да е гараж или мазе. До 2017 г. за ателиетата не се изискваше дори да има възможност за купуване на гараж или паркомясто, докато за жилище трябва да има такова.

Занижените изисквания за ателиетата и донякъде по-ниската им цена доведоха през годините до това при новото строителство да се продават жилища, но по документи да се водят ателиета. Един от мотивите на Столичната община за отпадането им от закона бе и това, че живеещите в ателиета дори не са длъжни да се регистрират адресно, защото те не се считаха за жилища.

Чрез ателиетата се заобикаляше и още едно ограничение, което забранява да има жилище с изцяло северно изложение. По време на работната среща обаче се оказва, че архитекти са поискали това да отпадне, докато наредбата в момента изисква дори за заварено положение да се раздели жилището, за да може да има поне едно помещение, което да е ориентирано на североизток или северозапад. В противен случай не може да бъде даден статут на жилище.

Предложението на бранша обаче е да се допуска и изцяло северно изложение на всички помещения и такива апартаменти да се наричат “северни”.

Спор по време на заседанието на работната група за промени в строителните закони е имало заради искането на бранша да се преразгледа статутът на еднофамилните и многофамилните къщи. За тях също има предвидени пари за саниране по плана за възстановяване, но строителите твърдят, че определенията за двата вида къщи в момента не са правилни.

Според наредбата само в многофамилните къщи може да има и други помещения освен жилищни, например магазини, офиси, портиерна, помещения за общо ползване и др. В градовете обаче има много еднофамилни къщи с един собственик, в които има магазин на партера, и те не биха могли да се възползват от средствата за саниране.  От думите на Аспарухов обаче става ясно, че това трябва да се дискутира допълнително, защото ще се отрази на много други сфери на дейност.

Вижте още

В Бургас откриха новопостроен модерен мултифункционален комплекс

ivan

Пак протести в столичния Младост срещу строеж в градинка

admin

Двата етапа на ремонтни дейности в Южния парк на София струват 2 млн. лв.

ivan

Напишете коментар