Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Борина Андрю изгражда линейните паркове в София

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова и генералният директор на световноизвестното архитектурно студио Wilmotte and Associes Architectes – родената в София Борина Андрю, посетиха изграждащия се в момента линеен парк по продължение на бул. „Македония“. „Вилмот“ са автори на идейния проект за облагородяване на пространството покрай трамвайния път между пл. „Македония“ и пл. „Руски паметник“ и превръщането му в линеен парк.  През 2019 г. студиото yчаства конкурса за реконструкция на пл. “Света Неделя”, но проектът им остана на пето място.

Към момента по-голямата част от строително-ремонтните дейности, свързани с изграждането на новия линейния парк, са извършени. Изцяло са подменени трамвайните релси с нови и са направени проби на контактната мрежа и релсовия път. Пространството около релсите е затревено. Изградени са нови пешеходни алеи и велоалея, както и кътовете за отдих. Монтирани са спирковите навеси и е изпълнена хоризонтална маркировка. Цялата растителност в парка вече е засадена, в това число над 180 дървета, 13 000 храсти и повече от 5 000 цветя, като за поддръжката им е изградена нова поливна система. Монтирана е и по-голямата част от парковата мебел като пейки, кошчета и алейни осветителни тела.

В края на миналата седмица Столична община получи разрешение от НИНКН за извършване на строително-ремонтни дейности за площта от 650 кв. м, която е разположена в края на линейния парк и е паметник на културата, попадайки в обхвата на „Руски паметник“. Същите ще бъдат финансирани от общинския бюджет.

С изграждане и на тази последна част от линейния парк ще бъде завършен цялостният проект за трансформация на градското пространство между пл. „Македония“ и „Руски паметник“. Изграждането на новия линеен парк с  изключение на площта, паметник на културата, и част от „Руски паметник“, се реализира от Столична община по проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Вижте още

Направиха триизмерна реконструкция на погребания от вулкан град Помпей

admin

Над 100 души участваха в старта на архитектурната инициатива „Диалози за София”

ivan

Собствениците на паметници на културата в София може да не плащат данък сгради

ivan

Напишете коментар