Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Наградиха датски парк с ислямски архитектурен приз

Датският парк „Суперкилен“, посветен на толерантността между имигрантите и местните хора, е сред носителите на архитектурната награда „Ага Хан“. Призът на стойност 1 млн. долара се дава на проекти, ориентирани към общества, в които мюсюлмани имат значително присъствие. Наградата се връчва на всеки три години.

„Суперкилен“ е серия обществени пространства в имигрантския район на Копенхаген – Ньоребро. Целта му бе да се превърне в място за общуване на хората от над 60 националности, които живеят там.

„Архитектурата може да свързва хората. Тя е начин да покаже общите черти между мюсюлманските общества, които съществуват навсякъде по-света“, коментира Мохамед ал Асаф от журито.

Наградата тази година има общо шестима носители. Един от тях е джамия в Дака, издържана в нетипичен минималистичен стил, където е позволено на местните деца да си играят. Друг е „Център на приятелството“, също в Бангладеш, построен в застрашен от наводнения район.

Сред останалите наградени са детска библиотека в Пекин, пешеходен мост в Техеран, както и новата сграда на кампуса на Американския университет в Бейрут.

Победителите бяха обявени на церемония в Обединените арабски емирства. Наградата се дава от фондацията „Ага Хан“, която носи името на лидера на исмаилитския клон на шиитския ислям.

superkilen-urban-park-denmark-02

Вижте още

Архитектурно-строителната седмица с 20-то юбилейно издание

leni

Идеи: как да превърнем малкото жилище в уютен и красив дом

leni

Фандъкова иска оставката на главния архитект на Младост, дал да се строи в градинка

ivan

Напишете коментар