Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

С поставяне на монети между гредите започна изграждането на патрулни кораби у нас

На тържествена церемония в корабостроителен завод „МТГ – Делфин“ в село Езерово днес ще бъде заложен килът на първия от двата нови модулни многофункционални патрулни кораби за ВМС, съобщиха от министерството на отбраната.

В церемонията ще участват президентът Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов ще участват в церемонията.

При залагането на кила ще бъде спазена древната корабостроителна традиция за поставяне на монети между гредите за успешно и безопасно плаване. С церемонията на практика започва и изграждането на кораба, уточниха от министерството на отбраната.

Изпълнението на проекта за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерството на отбраната и компания компания, която впоследствие е преименувана. Стойността на договора е 984 млн. лв. с ДДС. Към момента са разплатени общо 342 млн. лв. До края на т. г. предстои да се платят още 16 млн. лв, посочват от МО.

Първият кораб следва да се достави на ВМС до края на 2025 г., а вторият – до края на 2026 г. Неговото строителство ще стартира в началото на 2023 г.

На първия от новите кораби ще бъде присвоено името „Храбри” и бордови номер 12, а на втория – името „Смели” и бордови номер 11. Така ще бъде спазена традицията на българските ВМС на новопридобити кораби да бъдат присвоявани имената на отличили се плавателни съдове.

Вижте още

70% от българите, пенсиониращи се между 2021 и 2024 г., ще получат втора пенсия

ivan

КНСБ предлага девет мерки за промени в данъчната система

ivan

Мъск обяви, че „Тесла“ ще има напълно автономни коли до края на годината

viktoria

Напишете коментар