Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Над 2 млрд. долара за строителство на вятърен парк в Австралия

Строителството на една от най-големите вятърни електроцентрали в Южното полукълбо започна на източното крайбрежие на Австралия. Първият участък на комплекса ще влезе в експлоатация през 2024 г., съобщи испанската компания Acciona Energia, цитирана от ТАСС.

Вятърната електроцентрала, чиято стойност е над 2 млрд. австралийски долара (1.45 млрд. долара), ще обедини 180 турбини, които ще произвеждат 1026 мегавата чиста възобновяема енергия годишно, използвайки най-ефективните и авангардни технологии.

След като достигне проектния си капацитет, тя ще може да генерира достатъчно електричество, за да обезпечи електроенергия за 700 хил. домове, се посочва в комюнике.

Електроцентралата недалеч от град Трепрок (на 300 километра югозападно от Брисбейн) ще осигури 220 работни места, прогнозира компанията. Според очакванията след като обектът достигне пълния си капацитет, щатът Куинсланд ще осигурява над 50 на сто от електроенергията си от възобновяеми източници. Дотогава въглищата ще продължат да са основен енергоносител (около 70 на сто от потребяваната електроенергия). Делът на възобновяемите източници не надвишава 24 на сто.

Вижте още

Финансиране от 60 млн. лв. за подобрения в транспортната свързаност на Пловдив

Докато всички продават – Саудитска Арабия купува

leni

Шефът на тол управлението влезе в Управителния съвет на АПИ

ivan

Напишете коментар