Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Изкуственият интелект под надзор: САЩ въвеждат регулаторни мерки

Президентът на САЩ, Джо Байдън, обяви амбициозен план за регулиране на сферата на изкуствения интелект (ИИ), с цел подобряване на безопасността и защитата на потребителите, работниците и уязвимите общности предвид рисковете, свързани с тази технология. Това съобщение на Ройтерс, цитирано от БТА, разкрива значимата стъпка на администрацията за установяване на регулаторни параметри в областта на изкуствения интелект, като се има предвид бързото разширение и нарастване на използването на тази технология.

В указа на президента се предписва на разработчиците на ИИ системи, които представляват риск за националната сигурност, икономиката, общественото здраве или безопасността на САЩ, да предоставят резултатите от проверки за безопасност на американското правителство преди да пуснат тези системи за обществено ползване. Тези изисквания следват Закона за отбранителната промишленост.

Друг аспект на указа включва наредби за държавните органи да установят стандарти за проверките и да разгледат химическите, биологичните, радиологичните и ядрени рискове, както и рисковете в областта на киберсигурността, свързани с тази технология. Този регулаторен подход цели подобряване на безопасността и минимизиране на възможните заплахи.

Според Ройтерс, този указ предизвика смесени реакции от частния сектор. Ай Би Ем посочи, че президентската инициатива е важен сигнал, че правителството на САЩ взима на сериозно използването на ИИ и ще налага отговорност на свързаните с него технологични разработчици. От друга страна, Националната търговска асоциация „Нетчойс“ (NetChoice), представляваща големи технологични компании, описа указа като „бюрократичен списък с желания относно ИИ“, който може да сдуха новите стартове и конкурентите на пазара, като разшири значително правомощията на федералното правителство върху иновациите в САЩ.

Новият указ отива по-далеч от доброволните ангажименти, взети от технологични компании като „Оупън Ей Ай“, „Алфабет“ и „Мета платформс“, които обещаха да въведат маркировки върху съдържанието, създадено с помощта на ИИ, с цел засилване на безопасността на технологията.

Вижте още

Булгаргаз заплашен със запориране на сметки заради дълг към британски инвеститор

ivan

Райфайзенбанк отчита ръст на кредитите и депозитите на фона на ниски лихви

ivan

Заслужава ли си да се инвестира в имот във Валенсия?

admin

Напишете коментар