Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Единната шенгенска виза влиза от следващата година

След по-малко от година хората, пътуващи до повечето страни от Европейския съюз, ще трябва да плащат „входна“ такса от 7 евро.

ЕС обяви старта на своята дългоочаквана схема ETIAS (Европейска система за информация и разрешение за пътуване) – май 2023 година. 

Своеобразната виза ще се прилага за всички държави-членки на Шенген и страните кандидатки. Това включва България, Хърватия, Кипър и Румъния – дори и те да не са все още държави от Шенген.

Европейският съюз създаде тази програма за защита и укрепване на своите граници. Основната цел на ETIAS Европа е да идентифицира възможни заплахи или рискове, свързани с посетителите на европейските държави.

От май 2023 г. се очаква всички посетители, които не се нуждаят от виза за влизане в Европа, да се регистрират в ETIAS.

В момента има повече от 50 държави, които ще трябва да кандидатстват за премахване на визите за ETIAS, когато посещават Шенгенската зона. Отмяната на визите ETIAS е предназначена за краткосрочен престой до 90 дни. Очаква се обаче туристите и бизнес пътниците да имат одобрен ETIAS, когато пътуват до някоя от страните членки на Шенген.

Според „правилото за 90 дни“, британците, американците, австралийците и други граждани на страни извън Европа ще имат право да прекарат до 90 дни на всеки 180 в страните от Шенгенското пространство.

Естествено е да претегляте ползите, които ще получавате в замяна на инвестициите, които правите

Отговарящите на условията пътници ще трябва да попълнят онлайн заявление, преди да пристигнат. То ще струва €7, но ще бъде безплатно за лица под 18 или над 70 години.

Попълването на формуляра трябва да отнеме само няколко минути и ще изисква паспортна информация и данни за пътуването, както и някои основни въпроси, свързани със сигурността.

От 1 януари догодина Великобритания ще пуска българи без виза в рамките на 6 месеца.

Тези със „статут на уседналост“ или „временен статут за уседналост“, ще имат право да влизат в страната само с лична карта поне до 31 декември 2025-а

След като кандидатурата бъде одобрена щя ще е валидна три години.

Вижте още

Чиновници в държавната администрация взимат над 4000 лева заплати

ivan

КРИБ очакват управляващите да договорят по-ниска цена на газа с „Газпром“

ivan

Индийската верига Taj Hotels с идея да инвестира в България

admin

Напишете коментар