Invest Build Media
Туризъм и Екология

Турция отваря „Портата на Ада“ за туристи

Известната Порта на Ада в античния град Хиераполис в Западна Турция вече е отворена за туристи. Позната също като Портата на Плутон, тя е почитана като портал към подземния сват в гръко-римската митология и традиция.

Името ѝ е комбинация от митология и научни факти. Твърди се, че вътре е смъртоносният дъх на Хадес, който убива всеки, който се приближи. Тези, които идвали до нея, умирали и незабавно били отнасяни в подземното царство.

Портата е построена на върха на пещера, която изхвърля отровни газове, поради което се ползвала като ритуален проход към подземния свят. Ритуални жертвоприношения на животни често се правели тук. Хвърляли животни в пещарата и ги изтегляли с въжетата, с които били вързани, пише „Грийк рипортър“.

Археолози забелязали, че газовете, изпускани от кухината, все още имат смъртоносни свойства и засягат преминаващите птици, които са привлечени от топлия възду9х, но се задушават, вдишвайки отровните пари.

През 2013 г. италианска експедиция открива, че високите нива на въглероден диоксид, който се изхвърля от земята точно при портата, са причината за смъртта на животните. След това районът е затворен от съображения за сигурност заради отровните емисии.

Започват нови разкопки, а след това падащите камъни на портата са възстановени и статуите са издигнати на терасовидната структура точно до портата. Пешеходна алея на безопасно разстояние от портата позволява на посетителите да надникнат в древния подземен свят за грешници.

Според „Дейли Сабах“, екип от германски учени са открили какво всъщност е „дъхът на Хадес“. Те установили, че пещерата стои точно над разлома Бабадаг, през който въглеродният оксид излиза от кората на земята и запълва пещерата до нива, които може да са били смъртоносни за хората в древността.

„В малка пещера под храма на Плутон е открит въглероден диоксид в смъртоносната концентрация до 91%“, се казва в изследване, публикувано в сп. „Археологически и антропологични науки“.

„Удивителното е, че тези изпарения все още се излъчват в концентрации, които в наши дни убиват насекоми, птици и бозайници“, се казва още в доклада.

Хиераполис е древногръцки град, разположен около горещите извори в класическа Фригия в югозападния Анадол. Останките му са в близост до съвременния Памуккале в Турция и сега са археологически музей. На мястото се намира и гробницата на апостол Филип.

Горещите извори са били използвани като СПА от 2-и век пр. Хр., като много хора избирали да прекарат старините си и да умрат тук. Големият некрополис е пълен със саркофази, най-известният от които е на Марк Аврелий Амианос, на който има релеф с изображение на най-ранния известен механизъм с въжета и лостове.

Големите бани са построени от огромни каменни блокове без използване на цимент. Те се състоят от различни отворени и затворени простанства, свързани заедно. Във вътрешната част има дълбоки ниши, където се намират баните, библиотеката и гимнастическия салон.

Вижте още

Тропическа екзотика в Букурещ

leni

В Амстердам отвори врати бар за избиване на махмурлук

admin

TianDe – с всеки закупен био и еко продукт се засажда по едно дръвче

leni

Напишете коментар