Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Превърнаха концлагер в луксозен хотел

В световната история се редуват възходи и падения. Пример за това са концентрационните лагери от XX в., на които днес е вдъхнат нов живот.

Те са превърнати в места за настаняване. Част от тях са до такава степен преобразени, че трудно бихте се досетили за какво са били използвани.

По време на Гражданската война в Испания (1936-1939) генерал Франсиско Франко създава над 300 концентрационни лагера из страната. През тях минават между 700 000 и милион испанци, които биват изтезавани или разследвани. Някои от тях умират от раните си, а други – от глад, пише El Diario.

Един от най-страховитите концентрационни лагери в Испания, намиращ се в провинция Леон, днес е абсолютно неузнаваем. Това е манастирът Сан Маркос, или Parador de León в наши дни.


Трансформацията на концентрационния лагер започва още през 1965 г., но не за да бъде забравено миналото му.

Местната Асоциация за възстановяване на историческата памет поставя монолит върху предната еспланада на Parador de León, който да съхрани паметта за хилядите мъже и жени, които са били затворени и измъчвани там, съобщава 20minutos.es.

Манастирът Сан Маркос несъмнено е една от най-характерните сгради в град Леон и най-важната от испанския Ренесанс. Фасадата му е покрита с ажурни свещници и други декоративни елементи. В цокъла ще разпознаете фигури от световната история и митологията –  Херкулес, Александър Велики, Ханибал и Юлий Цезар и др.

След последната реновация хотелският комплекс разполага с 51 стаи и няколко заседателни зали.

Какво още може да видите в град Леон

В този град може да разгледате готическата катедрала, която е първият паметник в Испания, обявен за такъв с кралска заповед от 28 август 1844 г.

Задължителна спирка е и музеят Casa Botines Gaudí. Той е построен в края на XIX в. и се намира на площад Санто Доминго. В сърцето на стария град ще откриете и Plaza del Grano.

Как да стигнете до Parador de León

Като начална точка на пътешествието взимаме столицата Мадрид. Най-бързият маршрут е с кола по A-6. Разстоянието е 341 км. За няма четири часа и ще стигнете до бившия концентрационен лагер.

Вижте още

Любимите за живеене градове по света – малки по размери и с много зеленина

admin

Ефективно използване на цялото пространство в кухнята

leni

Вижте как изглежда жилището на Кейт Мидълтън, продадено за 2 млн. британски лири

leni

Напишете коментар