Invest Build Media
Архитектура и Дизайн Бизнес и Инвестиции Туризъм и Екология

На път към модерната мобилност: Инвестиции в градския транспорт на София

Общо 120 нови автобуса и 63 нови трамвая са в плановете за подобрение на градския транспорт в София до 2028 година. Този амбициозен план бе представен на пресконференция от заместник-кмета по транспорт и финанси, г-н Дончо Барбалов, и заместник-председателят на комисията по транспорт към Столичния общински съвет, г-н Зафир Зарков.

В периода от 2019 до 2023 година, Столичната община вече внедри девет нови линии на градския транспорт, промени 25 маршрута и извърши 300 оптимизации на разписанията. Освен това, всички трамвайни линии са ускорени и 50% от линиите са синхронизирани. Този напредък подобри значително изпълнението на градския транспорт.

Столичният автотранспорт в момента разполага с 661 автобуса, включително 72 електрически. Възрастта на единичните автобуси е около осем години, а на съчленените – около 11,3 години. За съжаление, се сблъскваме с проблема на недостига на водачи в градския транспорт, като голяма част от тях заминават да работят в Европа за по-високи заплати. Мерки се обмислят, включително наемане на водачи от чужбина, за да се попълни този недостиг.

За бъдещето, планираното разширение включва доставката на 63 нови, нископодови, и климатизирани трамвая до 2029 година и 50 електрически, 12-метрови автобуса до 2026 година. Още 40 автобуса, 18-метрови, се очакват до 2029 година.

Столичният градски транспорт има балансирана икономическа рамка, като приходите и разходите са в хармония. Пробегът за тази година се планира на 63,8 милиона километра, с над 780 хиляди километра повече спрямо миналата година. Финансирането на този проект идва от различни източници, включително от продажбите на превозни документи и общински транспортни оператори, както и от компенсации от Столичната община и държавния бюджет.

Този амбициозен план за подобрение на градския транспорт ще направи живота на гражданите по-удобен и екологично чист, като същевременно се подкрепя развитието на града.

Вижте още

Варна влезе в категорията на круизните градове

admin

ЦГМ желае да покрие загубите си чрез заем от ББР на стойност от 15 млн. лв.

viktoria

Синдикалисти се оплакват, че България продължава да е с най-ниските заплати в Европа

ivan

Напишете коментар