Invest Build Media
Туризъм и Екология

Подготвят осмото национално специализирано изложение за ягодоплодните и фестивал на малината

Град Попово ще бъде сцената на Осмото Национално специализирано изложение за ягодоплодните и Фестивал на малината. Този уникален евент, който привлича производители от цялата страна, ще се проведе на 15 септември на градския площад „Александър Стамболийски“, съобщи представител на общинската администрация на Попово, Ивелина Атанасова.

Официалното откриване на изложението, водено от Ники Кънчев, ще се състои по обяд. Този невероятен фестивал се организира от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните с катерица и Община Попово.

Подготвена е разнообразна програма за посетителите. Участниците в изложението ще имат възможността да споделят свои опити и мнения по отношение на развитието на този сектор. Организаторите са предвидили и посещения в две местни предприятия – „Родина агро“, което е най-голямото хладилно предприятие в област Търговище, и „Рио агро“.

Във второто предприятие, посетителите ще имат възможност да разгледат специализирана техника, използвана в отглеждането на малини, както и да разгледат собствените оранжерии на фирмата, спомена Ивелина Атанасова. Освен това, на изложението ще бъдат представени свежи плодове от ягодоплодни култури, традиционни храни, сокове, сладки, вина и безалкохолни напитки. Организаторите са планирали също и конкурс за домашно приготвено сладко от малини, както и кулинарно изложение.

Конкурсът ще бъде на тема „Малинови кулинарни изкушения“. Както част от програмата, ще има и детска работилница за изработка на ароматни сапуни и пленер за детска рисунка на тема „Малината през нашите очи“, като се очаква участието на млади художници от Школата по изобразително изкуство „Арт Попово“.

През следобедните часове, Фестивалът на малината ще продължи с фолклорна програма, в която ще участват творчески колективи от община Попово и Танцов състав „Лудо-младо“ от град Годеч. Вечерта, събитието ще завърши с детска щуротека и концерт на Нели Петкова.

Не е случайно, че Попово е избрано за домакин на Фестивала на малината. В този регион от област Търговище се отглеждат общо 391,3 дка с трайни насаждения от малини, посочи източник от Министерството на земеделието и храните.

Малинови масиви съществуват и в другите общини на Търговищка област, общо 472,7 дка, но най-голямото количество се намира в землището на община Попово, следвана от община Опака с малко над 54 дка.

Вижте още

Ангелкова: Турция е в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за България

ivan

Експерт твърди, че ретро коктейлите ще се върнат на мода това лято

ivan

Николина Ангелкова и кметът на Царево провериха плажа на Лозенец

admin

Напишете коментар