Invest Build Media
Туризъм и Екология

Музеят Гугенхайм в Ню Йорк – 7 неща, които не знаете за него

Музеят Гугенхайм –  една от най-обичаните архитектурни икони на Ню Йорк.

Когато през 1959 г. Музеят на Соломон Р. Гугенхайм отвори врати, критиците го оприличаваха на перална машина, обърната купа с овесени ядки и какво ли още не.

Проектиран от легендарния архитект Франк Лойд Райт, Гугенхайм е шедьовър, отличаващ се със спираловидна форма, която създава уникално пространство за показване на изкуството – крайната цел на самия Соломон Р. Гугенхайм и на неговия съветник по изкуствата Хила Ребай.

По случай 60-годишнината на Гугенхайм от profit.bg представиха 7 малко известни факта за музея.

1. Франк Лойд Райт иска музеят да е червен

2. Оригиналният екстериор, в крайна сметка, е боядисан в кафеникаво жълто

Точно така, първоначално Гугенхайм не е бил в това бледосивото, в което го виждаме днес. По време на реставрацията на стойност 29 милиона долара консерваторите премахват 11 слоя боя, разкривайки оригиналния кафеникаво-жълт оттенък.

Има дори дебат за това в какъв цвят да се реставрира екстериорът – привържениците на жълтото твърдят, че цветът е по-близък до това, което би искал Райт, тъй като не обича особено бялото, докато привържениците на сивото твърдят, че сградата е по-известна със своя сиво-бял оттенък още от 60-те години. В края на краищата, привържениците на сивото печелят.

3. Рампата е дълга повече от 400 м

Всеки, който върви по спиралната рампа в Гугенхайм, знае, че това си е малка тренировка. Цялата рампа е дълга 416 метра и е поставена под ъгъл от 18 градуса.

Страхувате се от височини? Не се навеждайте над 36-сантиметровия парапет – изключително ниска бариера, която със сигурност не отговаря на съвременните строителни норми – и не надничайте в 96-метровия атриум под ротондата.

4. Сградата е една от най-младите, отличена за Национална историческа забележителност – през 2008 г., когато е на 49 години

Повечето сгради не получават признание, докато не станат поне на 50 години, но за Гугенхайм е направено специално изключение от стандартните критерии за номинация, предвид значението на сградата.

Още по-впечатляващо е, че Гугенхайм е обявен за забележителност на Ню Йорк само на 31 години – това е една от най-младите сгради, получила тази титла.

5. Интериорът на музея се боядисва почти всеки ден

Бялата боя в интериора на Гугенхайм непрекъснато се обновява, като се има предвид, че е предразположена към изцапване. Ако трябва да се пребоядиса изцяло, това ще отнеме най-малко седмица, затова това се прави на части.

Всеки ден, след като музеят затвори за гости, излизат художниците. Този стил на рисуване на пачуърк придава уникално текстурно качество на интериорните повърхности, което можете да почувствате, ако прекарате ръцете си, например, над парапета.

6. Вътрешните стени на ротондата са наклонени навън на 97 градуса

Райт искаше стените да подражават на наклона на триножник, за да покажат най-добре произведенията на изкуството. Плановете му са да облегне картини на стената, вместо да ги монтира напълно.

За да защити произведенията, той добавя стръмни склонове между пода и стените на галерията, за да отдели публиката от изкуството и инсталира прозорци на покрива, за да освети изкуството по естествен начин.

Нито една от тези идеи не се е използвала дълго – произведенията обикновено се монтират директно върху стените, а прозорците са заменени с изкуствено осветление след встъпителната изложба през 1959 г.

7. Инициалите на Франк Лойд Райт могат да бъдат видени от външната страна на музея като подпис върху произведение на изкуството

От външната страна на Гугенхайм има малка червена плочка, носеща инициалите на Райт. Архитектът възлага на керамик да изработи около 25 от тези плочки, вдъхновени от печати върху японски щампи, които са поставени върху неговите проекти и са получили неговото лично одобрение, което означава, че те са завършени точно според неговите спецификации.

Гугенхайм е уникален с това, че поставя и името на строителя – Джордж Коен, когото Райт много уважава. Това беше единственият път, когато Райт поставя името на изпълнител върху сграда.

Вижте още

НСИ: Почивките на чужденци у нас се увеличават с 6,8 на сто през април

ivan

15 000 младежи ще пътешестват безплатно из Европа през лятото

ivan

БСП иска прекратяване на 20-годишна концесия на три плажа

admin

Напишете коментар