Invest Build Media
Туризъм и Екология

Уникално златно сърце откриха при разкопки в царския дворец в Преслав

23-каратово златно сърце с цветна емайлова инкрустация отриха археолози в царския жилищен дворец в Преслав. Средновековното бижу е изработено от византийски майстори и е украсявало дрехата вероятно на царица Мария, съпруга на цар Петър. Златни предмети от този ранг досега имаше единствено в Лувъра и в Ермитажа.

Златното сърце е великолепен образец на византийската ювелирна школа, която е изработвала уникални бижута за владетелите. Украшението е дар за византийката Мария, която става съпруга на цар Петър. То е част от дъговидна украса, която се е слагала в горната част на дрехата.

Доц. Стойчо Бонев, археолог: „То е изпълнено с техника клетъчен емайл върху златна основа. Самият клетъчен емайл е една техника, с която много трудно се постига успех, тъй като се разтопяват силициеви суровини, след това се пекат. Тази находка има пет цвята върху нея – синьо, зелено, бяло, слонова кост и вишнево.“

Украшението е с размери 3, 5 см на 4 см. Намерено е в западната част на двореца, под колонадата. Една от работните хипотези е, че може да е част от Преславското златно съкровище, открито през 1978 г. То съдържа множество златни накити също украсени с емайл и филигран. Дворецът на владетеля се проучва от няколко години, но продължава да изумява археолозите със стилната си каменна украса.

Вижте още

Зимен релакс на открито: места в България с топли минерални басейни

leni

Аерогарите във Варна и Бургас отчитат 4,6 млн. пътници през 2016 г.

admin

Нова тарифа за таксите за административни услуги по Закона за туризма

admin

Напишете коментар