Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Храсти, подходящи за перфектната зимна градина

Малко растения са в активната си фаза на цъфтеж щом падне снегът. Те са смели и безстрашни, красиви и ароматни, и обагрят побелялата градина със свежите си цветове, внасят настроение и живот през зимния сезон.

Пиерис

Рieris japonicaпредставлява вечнозелен декоративен храст, достигащ височина около 1 метър. Цъфти от началото на зимата до пролетта. Предпочита слънчево или полусенчесто, защитено от вятър, място.

Обича киселата почва с добри дренажни свойства. Добра идея е почвата да се обогатява с кора от иглолистни видове. Полива се умерено, не бива да се допуска пълно изсъхване на почвата. През първата година след засаждането е добре на младото растение да се осигури защита през зимата. След това вече зимува без проблем. В края на сезона пиерисът може да се подреже с цел офомяне.

Орлови нокти

Lonicera fragrantissima, наричан още „ароматен нокът“ цъфти през късна зима – ранна пролет. Цветовете му са бледо кремави до бели и излъчват нежен аромат. След прецъфтяване се формират малки плодчета. Подходящо за ароматния нокът е да се „катери“ по конструкция – пергола, арка, ограда. Растението обича слънчево изложение, но може да живее и на лека сянка. Почвата трябва да се поддържа влажна.

Коледен чемшир

Sarcococca confusa представлява малък вечнозелен храст. Цъфти в бели цветчета, които издават приятен аромат в края на зимата. След прецъфтяване, растението оформя плодчета, които приличат на боровинки. Те остават на храста до следващия цъфтеж.

Нарича се „коледен чимшир“ или „сладък чимшир“. Обича сенчестите места и е устойчив на засушаване. На едно място може да се отглежда повече от 10 години. Не се напада от болести и непритяли, вирее добре в компанията на други сенколюбиви видове. Подходящ е за изграждане на бордюри.

Форзиция

Има различни сортове Forsythia, някои се отглеждат като единични храсти, други са подходящи за озеленяване на стени или за създаване на жив плет. Растението се отглежда лесно, предпочита слънце, но расте и на полусянка. Цъфтежът започва в началото на март и продължава 3 – 4 седмици.

Зимен жасмин

Jasminum nudiflorum цъфти в края на сезона с жълти и ароматни цветове. При мека зима цъфтежът му може да започне още през ноември. Растението може да бъде оставено да се стеле по земята като почвопокривно, да бъде оформено като храст или плачещо дърво. Расте бързо, добре понася подрязване.

Дафне

Daphne odora представлява вечнозелен храст, който цъфти през февруари – март. Достига височина около 1 метър, а цветчетата му имат сладък аромат. Има нужда от полусенчесто място и добре дренирана кисела почва. Не понася пресаждане и не обича преовлажнената почва.

Японска дюля

Сhaenomeles japonica е ефектен храст, който цъфти рано напролет. След прецъфтяване растението образува малки плодчета със специфичен аромат. Японската дюля расте добре на слънчеви места и леки, плодородни почви с кисела реакция. Нуждае се от редовно, поливане, устойчива е на студ. Може да се засади през пролетта или есента. Растението може да бъде изпозлвано за направа на жив плет.

Вижте още

Соларни керемиди решават проблема с разхода на ток у дома

admin

Глоба от 30 000 лв. за собствениците на изгорелите тютюневи складове в Пловдив

admin

Холандци построиха мост като възел в Китай

admin

Напишете коментар