Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Как изглеждат балконите в скандинавски стил

Скандинавския дизайн е семпъл, изчистен, елегантен. Балконът в сканди стил е обзаведен с естествени материали в ненатрапчиви цветове, отличава се с простота и лекота.

Отличителни черти на скандинавския стил:

  • Цветовата гама е представена от хладни тонове – бяло, сиво, синьо, бежово, кафяво;
  • Опростен дизайн;
  • Преобладават естествените материали;
  • Наличие на много естествена светлина;
  • Практични, олекотени мебели с проста форма, без излишни декоративни елементи;
  • Наличие на разнообразна зелена растителност;

Стени и под

В скандинавския стил на почит са дървените подови настилки и облицовки. Ако балконът е остъклен на стените може да се постави дървена ламперия или ламинат, а на пода гранитогрес, имитиращ дърво.

За отворен балкон са удачни декоративни тухли, груба мазилка, изкуствен камък или гранитогрес в светли тонове.

Парапет и остъкление

За постигане на хармоничен скандинавски дизайн е подходящ парапет от метал, стъкло или ковано желязо.

Най-добре е балконът да бъде открит или остъклен с плъзгащи прозорци. Щори и пердета не са удачно решение, но ако все пак има нужда от такива, подходящи са алуминиеви или ролетни щори.

Мебели

Мебели от рециклирана дървесина, европалети или плетени изделия от ратан и ракита ще внесат сканди атмосфера на балкона.

Може да се снабдите с изключително бюджетни, рециклирани, сгъваеми столове и маси, шкафове или рафтове. Добра идея е и собственоръчно да преправите стари мебели като им придадете лек винтидж ефект чрез подходяща боя и обработка.

Чудесен вариант е освежена дървена ракла, която може да се ползва като пейка и в същото време предлага място за съхранение.

Метални, олекотени мебели също са подходящ избор. По отношение на цветовете и тук се придържаме към основната гама – бяло, сиво, натурално дърво.

Плетените мебели и аксесоари като кошници, контейнери за цветя, мини табуретки, ще внесат топъл полъх, в иначе хладния, скандинавски интериор.

Осветление

Висококачественото осветление ще ви позволи да прекарате уютни вечери на балкона. Може да използвате стенна или настолна лампа, фенери, свещници или дори обикновени крушки, ако търсите лофт ефект.

Декорация

Декорът е представен от меки възглавнички, килими от естествени материали, пухкави кожи, плетени кошници, свещници, глинени съдове.

Растения

Зелените растения са неизменна част от скандинавския балкон. Подходящи са повечето декоративнолистни видове, които биха могли да виреят на балкона и са сравнително студоустойчиви.

Ако балконът е отворен може да засадите студоустойчиви палми, вечнозелени и иглолистни видове. Подходящи са: хвойна, лъжекипарис, тия, кисел трън, ерика.

Остъкления балкон може да се използва като зимна градина за много растителни видове. На неотопляем, но все пак затворен балкон, на който температурите не падат под 4-5 градуса, може да отглеждате: фуксия, евкалипт, камелия, фикус, драцена, декоративно зеле.

На отопляема лоджия, в която се поддръжа температура от около15-20 градуса през зимата може да се радвате на почти всички стайни растения и особено такива, които цъфтят през зимата: коледен кактус, бергения, циклама, коледна звезда.

През топлото време от годината възможностите за растителност за многобройни. Разбира се следва да се съобразите с изложението на балкона. Най-удачен избор са кактуси, сукуленти, цитруси, билки и подправки.

Вижте още

Спасение на културното наследство: Обновяване на известна сграда в София

Кои архитектурни чудеса трябва да посетим на всяка цена…

leni

Ще има нова наредба за паркинги, велоалеи, надлези и подлези

ivan

Напишете коментар