Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Най-добрите изпълнени проекти бяха отличени в конкурса „Сграда на годината“

За 15-ата поредна година бяха раздадени наградите в конкурса „Сграда на годината” . В него участваха 69 новоизградени или реконструирани публични и частни проекти, завършени през 2016 г., оценени от жури от водещи експерти и представители на бизнеса и културата. Сградите бяха отличени в 10 категории, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Първа награда в категорията „Жилищни комплекси“ на „Акварел Резиденс“ във Варна. Комплексът от затворен тип се намира в кв. „Бриз“ и покрива съвременните изисквания за „зелена сграда“– енергоефективност, влагане на естествени материали, създаване на нови зелени площи.

В категория „Сгради паметници на културата“ е отличена реставрацията на административната сграда на Българската банка за развитие на бул. „Цар Освободител“ в София.

В „Производствени и логистични сгради“ наградени бяха заводът за битови електрически бойлери „Теси“ в Шумен, и Логистичен център на „Либхер“ в Пловдив.

При „Обществени сгради с бизнес предназначение“ призът отиде при корпоративна сграда „Биовет“, намираща се в Пещера. При търговските сгради наградата е за „Мол Марково тепе“ в Пловдив.

За „Зелена сграда“ пък бе обявена Сграда 1 на „Търговски Център Европа“ в София.

Награда при мултифункционалните сгради получи столичният комплекс „Сан Стефано Плаза“. УМБАЛ и Диагностично-консултативен център „Сити Клиник“ в София е отличена в категория „Сгради Социална инфраструктура – здравеопазване и образование“.

В категория „Ваканционни комплекси“ награден е апартхотел „Албатрос“ в КК „Св. Св. Константин и Елена“. За ваканционен комплекс с успешно публично-частно партньорство при изграждане на устойчива градска среда награда получи „Айвазовски парк“ в Поморие.

В категория „Хотели“ на първо място са комплексът „Ува Нестум Уайн енд Спа“ край Гоце Делчев, и емблематичният хотел „Рила“ в курорта „Боровец“ – за цялостна реновация.

„Акварел Резидънс“ във Варна е на първо място в категория „Жилищни комплекс“. Специална награда получава комплекс „Елизиум“ в София.

Реновираната пътническа жп гара Бургас е отличена при „Градски проекти – транспортна инфраструктура Бургас“.

При „Сгради образование“ на първо място е реконструкцията на институт „Конфуций“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски.

Реконструкцията на Дворец на културата и спорта, Варна – зала „Конгресна“ е наградена в категория „Спортна и туристическа инфраструктура“.

„2016 е годината, в която отчитаме изключителен ръст на инвестициите с частни капитали и средства. Благодаря на всички инвеститори, които ни се довериха и инвестираха”, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на церемонията.

Според нея показателни за успешните инициативи през тази година са и сградите, които са се конкурирали за наградите. Тя подчерта, че участниците в конкурса, на който министерството е съорганизатор, се увеличават с всяка изминала година, като конкуренцията става все по-голяма, а журито трябва да извърши сериозна по обем работа, за да бъде оценката му обективна.

Миналата година, заедно със строителите, архитектите, проектантите и инженерите отчетохме 2015 г. като годината със строителен бум  заради огромните инвестиции от европейските фондове, които вложихме в инфраструктура.

„Можем да се гордеем, че според данните, в края на годината България е втора в ЕС по ръст на икономиката, което е и благодарение на всички в строителния бранш, каза още министърът и изрази надежда 2017 г. да бъде успешна въпреки предстоящите предизвикателства”, заключи министърът.

sgrada-na-godinata-2016-lili-pavlova

sgrada-na-godinata-2016-metroto

Вижте още

Най-големият музей в Южна Африка е бил някога силоз за зърно (СНИМКИ)

Собствениците на паметници на културата в София може да не плащат данък сгради

ivan

Aкцент с малко зелено, много бяло и сиво – стилен интериор за малък апартамент

Напишете коментар