Invest Build Media
Имоти и строителство

Ще премахват нередовни преместваеми обекти в София

Промяна на наредбата за преместваемите обекти в София, създаване на устройствени планове за земите около Северната скоростна тангента и Илиенското шосе са част от дейностите, които направление „Архитектура и градоустройство“ в Столичната община планира да извърши през 2017 г. Проектите бяха представени пред медиите от главния архитект на София Здравко Здравков по време на семинар за бюджета на общината, пише „Дневник“.

За две седмици от общинските площи са били премахнати 95 рекламни обекта, чиито договори за поставяне са изтекли. По думите на архитект Здравков в момента тече процедура за премахване на някои от телефонните кабини, които предоставят безплатната услуга за сигнализиране на спешния телефон 112. Според него обаче тези кабини са се превърнали в незаконни рекламни обекти, а договорите им с общината отдавна са изтекли.

Предприетите действия са част от плана за освобождаване на градските пространства и превръщането на София в „зелена“ столица, което е основната линия на управление на главния архитект, обясни самият той. В началото на следващата година той и неговият екип трябва да внесат в Столичния общинския съвет предложение за промяна в наредбата за преместваемите обекти, рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност в столицата.

„Това, което искам, е да създадем една функционираща законова уредба. Трябва да решим дали искаме остъклени обекти, навеси и дървени покриви. Не може заведение с търговска площ от 16 квадрата да има временна постройка за 60. На булевард „Витоша“ търговската площ на повечето заведения реално е изнесена навън. Искаме също така да разширим възможностите за санкция на нарушителите“, обясни Здравко Здравков.

Вчера „Спаси София“ разпространи снимки на пожарен кран, който попада във временната зона за пушачи на заведение на булевард „Витоша“.

През 2017 г. направление „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община трябва да изработи редица планове за площи в града. Например трябва да бъдат изработени планове за устройството на столичните квартали „Хаджи Димитър“, „Света Троица“, зони Г8 и Г10. Създаването на план за парк „Въртопо“ в район „Младост“ също е сред задачите за 2017 г.

„Трябва да обезпечим с планове земите около Северната скоростна тангента и Илиенското шосе, които се превръщат в много привлекателни райони за инвестиции“, даде друг пример главният архитект.

Пред медиите Здравков трябваше да оповести проектобюджета на направление „Архитектура и градоустройство“, което обаче не направи.

„Дончо Барбалов (заместник-кмет на София по финансите – бел. ред.) ме помоли да не говорим за пари. Каза ми да се усмихвам и да говоря колко е прекрасна всичко.“ С този шеговит тон главният архитект на София Здравко Здравко обясни защо не представя проектобюджета за следващата година. Пред „Дневник“ обясни, че проектът за бюджет трябва да бъде представен от Дончо Барбалов.

Столичната община представи проектобюджета за 2017 г. по време на 3-дневен семинар в Правец. На него обаче повече се говореше за извършеното през 2016 г., като изключително рядко се съобщаваха конкретни суми и разяснения и мотиви за планирани ремонтни дейности в столицата.

Вижте още

Шест тунела по магистралите Хемус, Тракия и Люлин се нуждаят от основен ремонт

ivan

Най-много нови блокове построени във Варна, Бургас и Пловдив

admin

Българска строителна седмица представя над 70 изложители

ivan

Напишете коментар