Invest Build Media
Архитектура и Дизайн Туризъм и Екология

Зелена промяна: Столичната община преустановява 186 градски чешми

На територията на Столичната община настоящият брой на чешмите достига 186. В парковете и градините само те са над 80, по информация от заместник-кметът по екология Десислава Билева, която представи нова чешма в Градската градина.

Тази мобилна чешма има височина от 3 метра и е изработена от неръждаема стомана. Тя е втората по рода си на територията на Столичната община, като първата започна да функционира от 2022 г. пред НДК. Инспирацията за подобни чешми е взета от Виена, където се радват на над 800 подобни обекти. Тази чешма е австрийско производство и е специално доставена за Столичната община. Тя е свързана към водопровода и е оборудвана с филтри за пречистване на водата. За да предостави удобство и по време на горещините, чешмата разполага с бутон за оросяване. До края на годината, плановете предвиждат поставянето на подобни чешми на още две места в София, с едното място в район „Искър“, а другото все още трябва да бъде определено, сподели Десислава Билева.

Заместник-кметът призова гражданите да се грижат за действащите чешми, тъй като те често стават обект на вандализъм. Тя сподели като пример стационарната чешма в Градската градина, на която в последните две седмици кранчетата бяха сменяни четири пъти.

Билева отбеляза, че през тази година Столичната община създаде специални чешми за домашни любимци в градинката при НДК и в парка „Възраждане“. Освен това, в Борисовата градина бяха напълно възстановени две чешми през тази година.

Днес скулптурата на чешмата пред Езерото с лилиите ще бъде поставена. Освен това, е направена изцяло нова чешма в квартал „Лагера“, която вече е в експлоатация, и нова чешма в парка „Надежда“. През последните две години, на инициатива на кмета на София, са предвидени средства за поддържане и възстановяване на чешмите в града.

Вижте още

Граждани от ЕС се интересуват от здравен туризъм в България

admin

ЕС осигурява 5 милиона лева за подсилване на свлачища във Велико Търново

Задържаха млад местен бабаит, нападнал незрящи туристи в Несебър

ivan

Напишете коментар