Invest Build Media
Туризъм и Екология

Буни ще пазят Бургаския плаж от мощните вълни

Буни ще пазят Бургаския плаж от мощните вълни. Проектът на общината за изграждането им вероятно ще бъде реализиран догодина. Целта е да се намали силата на връхлитащите брега вълни, които изяждат плажа и да се увеличи ивицата. Първо обаче ще бъде извършено проучване и обследване на ивицата.
Преди години Северния плаж на Приморско буквално беше изчезнал под напора на морето и една от препоръките за възстановяването му беше именно изграждането на буни.
Тази зима, концесионери от Бургас също се оплакаха, че през зимата бурите са отнели от територията на плажа на града. Затова са предприетите мерки.

От Община Бургас съобщиха, че се избира проектант, който да направи обследването на морското крайбрежие на нейна територия с всички плажове. То ще обхване целия маршрут от квартал „Сарафово“ до квартал „Крайморие“. Целта на проучването е да се предпишат мерки срещу редукция на пясъчната ивица, тъй като с времето морето я отнема. Проектът трябва да бъде съобразен със съществуващите и нови съоръжения в територията – пристанища, лодкостоянки, Моста.
Като краен резултат може да се очаква възстановяване на стари и евентуално обособяване на нови буни, както и изграждане на други брегозащитни съоръжения. Те ще помогнат през следващите десетилетия да се образува по-широка пясъчна ивица и ще предотвратяват отнасянето на съществуващата в морето.
Експерти на общината коментираха, че сегашните буни от двете страни на Моста, например, са направени през 70-те години на миналия век.
Възрастните бургазлии помнят, че преди тях пясъчната ивица на Северния и Централния плаж е била доста по-тясна. Но същите тези буни с днешна дата вече не са достатъчно ефективни и актуални.
Проектантите имат думата и трябва да кажат какви мерки да се предприемат, съобразявайки се с географията, климата, инфраструктурата на Бургас. С изготвените от тях диагноза и предписание, Общината ще търси необходимото финансиране за изпълнение на реалните мерки.

Вижте още

Пет заведения ще изчезнат от Южния плаж в Слънчев бряг

ivan

Ангелкова сигурна, че няма риск от презастрояване на Пирин

ivan

Първият вагон за специални нужди в теснолинейка е факт

Напишете коментар