Invest Build Media
Имоти и строителство

Имотите в ЕС поскъпнаха

Цените на жилищата в страните от ЕС нараснаха с 5,5% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата, показват данните на Евростат. За страните от еврозоната ръстът е с 5%. В България повишението на цените на апартаментите е близко до средните за ЕС нива – 4,7%.

Оказва се, че цените на имотите не са били засегнати от мерките срещу разпространението на COVID-19, които бяха предприети в страните от ЕС в началото на пандемията. Поскъпването на имотите за година е най-голямо в Люксембург (+14%), Словакия (+13,1%), Естония (+11,5%), Полша (+11,3%) и Португалия (+10,3%), докато цените са се понижили само в Унгария (-1,2%).

В сравнение с предходното тримесечие цените на жилищата са се повишили с 0,9% в еврозоната и 1,2% общо за страните от ЕС. У нас имотите са поскъпнали с 1,2% само в рамките на едно тримесечие – точно, колкото е и средният ръст за страните от ЕС. Най-голямо повишение на цените на имотите в рамките на едно тримесечие е отчетено в Португалия (+4,9%), Естония (+4,8%) и Словакия (+4%).

Вижте още

В Китай забраниха да се строят сгради по-високи от 500 метра

leni

Теменужка Петкова: Немислимо е без енергийна инфраструктура

ivan

Расте броят на компаниите, които искат да преотдават офиси

Напишете коментар