Invest Build Media
Строителство

Кметът Фандъкова и транспортният министър се похвалиха с третия лъч на метрото

Кметът Йорданка Фандъкова и транспортният министър Ивайло Московски провериха в събота строителството на първия етап от третата линия на метрото, на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Акад. Иван Гешов“. В момента се изграждат два от трите етапа на третата линия на метрото в София – от бул. „Владимир Вазов“- бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“- Орлов мост – НДК- ж.к. „Красно село“- ж.к. „Овча купел“ с дължина 11,6 км и 12 метростанции.

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че дейностите по третата линия на метрото вървят в срок, като над 47% от дейностите от първите 8 км са изпълнени. „Метрото е и най-големият екологичен проект и полза за качеството на въздуха“, коментира кметът. Транспортният министър Ивайло Московски уточни, че 250 млн. лева са инвестираните средства в проекта по ОП „Транспорт“. Според него метрото винаги е било изключително добре подготвен проект, който изпреварва всички други заради добрата организация и високия професионализъм.

Директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев заяви: „Метрото е давано за пример, защото за последните 10 години имаме изпълнени 21 км. ново метро. Ако направим сравнение с други източноевропейски страни там има 5-6 км“. Той поясни, че по метростанциите се изпълняват всички конструкции, необходими за да може да мине машината през тях, като една от най-сложните е тази на Орлов мост.

След построяването на участъка от третата линия на столичното метро се очаква 90 000 тона вредни емисии да бъдат спестени годишно, каза още Фандъкова. Тя съобщи, че тунелопробивна машина се подготвя за следващия участък, след като е прокопала над 1,7 километра от участъка от „Красно село“ до кръстовището на бул. „България“ и бул. „Иван Гешов“.

Първият влак от новите 20 вече е произведен и започват тестванията му. Догодина през лятото се очаква да пристигнат в София първите пет влака, съобщи Братоев. Те ще бъдат тествани между метростанциите 14 – 12 на „Красно село“ и на бул. „България“, след което ще бъдат одобрени и за реална експлоатация, обясни Братоев.

Той съобщи, че около 47 процента е изпълнението към днешна дата на първия етап от строителството на третата линия, който е започнал през пролетта на миналата година. На втория етап, започнал преди няколко месеца, вече почти десет на сто от дейностите са изпълнени.

Министърът на транспорта Ивайло Московски отбеляза, че това е един от десетте най-добри инфраструктурни проекта в Европа.

В отговор на въпрос за подготвяния за утре протест в София с искане за оставка на столичния кмет Фандъкова заяви, че да се иска оставка за всичко й звучи несериозно или политически. Няма как нашите опоненти да кажат, че не се работи и затова се фокусират върху проблеми, които съпътстват всяка дейност, предизборната кампания започна, но ние ще продължим да си вършим работата, защото тя е за града и всичко, което правим, остава, заяви столичният кмет.

fandykova-moskovski-metro-stroej-proverka

metro-stroej-treti-lych-mashini-01

metro-stroej-treti-lych-mashini-02

Вижте още

Отказват провеждането на местен референдум за застрояването в район Младост

ivan

23 млн. лева са осигурени за стартиране на два участъка на магистрала „Хемус“

ivan

Подновяват ремонта на ул. Шишман в София

ivan

Напишете коментар