Invest Build Media
Имоти и строителство

Лиляна Павлова: Има напредък в проектирането на „Струма“ в Кресненското дефиле

Има много сериозен напредък в проектирането и процедурите за оценка на въздействието върху околната среда на частта от автомагистрала „Струма“, която трябва да премине през Кресненското дефиле, съобщи министърът регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по бТВ.

Става въпрос за 20-те км от Крупник до Кресна.

Най-новият вариант, за който виждам, че постигаме страхотен консенсус, е в участъка в посока към Гърция съществуващото трасе да се използва в едната посока, а в обратна посока да се направи обход на Кресна. В този случай ще се наложи изграждането на пет тунела и доста виадукти, но този вариант няма да оскъпи процедурата, каза Павлова.

От останалите възможни варианти изграждането на дълъг тунел отпадна, защото имаме много проблеми от екологична гледна точка, а за т. нар. етажерка – използване на съществуващото трасе и изграждането на две нива, едно до друго и едно над друго, еколозите също имат притеснения.

Иначе АМ „Струма“ е готова до Благоевград. Следва да започне строителството на участъка от Благоевград до Крупник. Има избран изпълнител, който ще започне работа от новия строителен сезон.

За участъка от Кресна до Сандански също има избран изпълнител, той започва работа през септември.

Междувременно сега се избира изпълнител на тунела „Железница“. За процедурата кандидатстват 17 фирми. Това ще е най-дългият тунел в България и е наистина сложно съоръжение. Става въпрос за две тръби, всяка от които ще е по 2200 м, ще има и два големи виадукта по 700 м в началото и в края на тунела, обясни министърът.

Вижте още

До октомври 2020 г. магистрала „Хемус“ между Варна и Търговище ще е готова

ivan

1728 блока са обновени по Националната програма за енергийна ефективност

ivan

Собствениците: Строежът в хотел Маринела е законен

admin

Напишете коментар