Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Очакват развитие на пазара на бизнес имоти в България през 2017 г.

Следващата година се очаква да е ключова за пазара на бизнес имоти в България, с големи сделки с офис сгради и търговски центрове, предвид и растящия интерес към Югоизточна Европа, наличието на свободни пари и атрактивните нива на доходност при умерен риск, които българският пазар предлага. Това прогнозира консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

Интересът към страната се поддържа и от добрите макроикономически показатели – икономиката за поредна година расте с темпове над средните за Европейския съюз (ЕС). Първите резултати се виждат и тази година с осъществяването на няколко големи сделки, сред които тези за Sofia Airport Center и Mall Plovdiv, и общ обем сделки за годината в диапазона 250 – 270 млн. евро. Повече от две трети от трансакциите са инвестиционни придобивания.

„На пазара на бизнес имоти интересът за придобивания е насочен основно към офис и търговските площи, тъй като тези сегменти вече са относително добре развити и предлагат продукт, който отговаря на търсенето и изискванията на международните инвеститори“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в компанията.

Според Костов България е интересна за фондове и компании, които търсят активи с потенциал за покачване на стойността чрез активен мениджмънт и инвестиции.

Офиси

За пазара на офис площи 2017 г. се очертава като поредната динамична година, главно благодарение на продължаващия ръст при IT и аутсорсинг сектора. Тъй като тези компании участват в над 60% от наемните сделки, тяхното търсене ще остане ключово за активността, посочват експертите.

През следващата година се очаква предлагането на офис площи да нарасне осезаемо заради новите проекти, които ще излязат на пазара в София – City Tower, Millenium Center, Polygraphia Office Center, Sofia One – Phase 2, Prografix Office Center и други. Общият обем на новопостроените площи се изчислява на около 150 хил. кв.м, само че около една трета от тях са вече наети. Това означава, че пазарът ще продължи да страда от известен дисбаланс между търсене и предлагане.

Компанията прогнозира, че ограниченото предлагане на първокласни имоти ще подкрепи и лек ръст на офертните наемни нива. В момента те са от порядъка на 13 – 13,5 евро за кв.м за първокласните сгради.

Търговски центрове

В Пловдив през 2017 г. не се очакват откривания на нови търговски центрове и ритейл паркове. Работещите проекти ще продължат да оптимизират микса си от наематели, а търговците – да търсят нови възможности за разрастване както в моловете, така и на търговските улици в големите градове, прогнозира компанията.

Сред най-бързо растящите сегменти от този пазар са Health&Beauty индустрията, както и бюджетните модни марки, които продължават експанзията си в страната.

Очакванията са недостигът на подходящи като размери и видимост помещения да доведе до лек ръст в наемните нива за първокласни търговски площи през следващите месеци. В момента средният наем на първокласно помещение в софийските търговски центрове е 28 евро за кв. м.

Индустриални имоти

Build-to-suit проектите, т.е. строителството по поръчка на навлизащи в страната инвеститори, ще остане водеща тенденция на пазара през следващата година, очакват експертите.

През тази година бяха започнати няколко такива проекта – заводите на Osram Lighting в Пловдив, на Yazaki край Димитровград, както и новия логистичен център на DHL Express край летище София.

Продължава изграждането на етапи от големи индустриални паркове и зони в района на София, като през предстоящата година заявките са за нови 23 хил. до 33 хил. кв. м спекулативни площи на пазара. Като цяло обаче спекулативното предлагане остава слабо и това ограничава наемната активност.

В ценови план пазарът остава стабилен. Въпреки недостига на качествено предлагане наемите се задържат на достигнатите нива от средно малко над 4 евро за кв.м. За първокласните площи цените достигат и 5 евро.

В София и страната строителната активност също остава висока като резултат от разрастващите се операции в ритейла, логистиката и дистрибуцията. Ключов фактор е и продължаващото навлизане на големи производители на авточасти и компании от леката индустрия на пазара.

За тези компании се очаква да се насочват и към други райони на страната, включително Северна и Северозападна България, заради недостига на работна ръка в установените индустриални центрове.

Вижте още

По-евтини заеми за малки фирми ще отпускат наши банки

admin

Министър Павлова: Ремонтът на НДК е напреднал, но има забавяне в част от дейностите

ivan

Стъкла Leica за очила вече се продават в България

ivan

Напишете коментар