Invest Build Media
Туризъм и Екология

Австрийският парламент гласува родната къща на Хитлер да бъде конфискувана

След години на спорове и противоречия, Австрийският парламент прие закон, който разреши родната къща на Адолф Хитлер да бъде конфискувана.

Сградата в Браунау на Ин, в която Хитлер е роден през 1889 г., е собственост на Герлинде Помер, която многократно е отказвала да продаде сградата, както и да позволи реставрацията ѝ. В продължение на години правителството на Австрия плащаше щедър наем на Помер, опитвайки се да предотврати триетажната сграда да се превърне в място за неонацистки туризъм.

Решението на парламента обаче слага край на дългосрочния спор със собственичката, а тя ще получи компенсация. Не е ясно обаче какво ще прави правителството с къщата на Хитлер.

В миналото тя е била използвана от местна благотворителна организация като дневен център и работилница за хора със специални нужди. През 2011 г. обаче собственичката не разрешава ремонта на къщата и дружеството е принудено да се премести.

Бъдещето на сградата е широко обсъждано в страната. Общественото мнение е разделено между това тя да бъде съборена или да бъде сменено преназначението ѝ. Все още не е ясно какво ще се случи с къщата, въпреки че преди два месеца австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка заяви, че тя ще бъде разрушена.

Това обаче би означавало да се отрече нацисткото минало на Австрия, коментират историци по темата. Множество културни организации отбелязват, че сградата е част от историческия градски център и затова

Хитлер е роден в стая под наем на последния етаж на сградата, която се намира близо до границата между Австрия и Германия на 20 април 1989 г. По време на нацисткия режим къщата е трансформирана в храм на Хитлер, след като градът привлича огромна вълна от туристи, но през 1944 г. обаче тя е затворена.

Местните твърдят, че тя все още привлича симпатизанти на неонацизма, въпреки опитите на властите да предотвратят това.

Вижте още

Пътуване с влак в Швейцария – абсолютно спиращо дъха видео

„Антивирусни“ плажове на токчето на ботуша

leni

В Канада правят опит да изпекат гигантски плик с пуканки с помощта на мълния

admin

Напишете коментар