Invest Build Media
Туризъм и Екология

Парламентът въведе срочна застраховка за сезонните превозни средства

Парламентът прие да се въведе срочна застраховка гражданска отговорност за сезонните превозни средства-мотоциклетите, мотопедите, караваните, кемперите и други. Това стана факт с приетите промени на първо четене в Кодекса за застраховането, предаде БГНЕС. За промените гласуваха 135 депутати.

Един от вносителите на промените Делян Добрев обясни, че с новите текстове се дава възможност на сезонните моторни превозни средства-мотори, каравани и кемпери да сключват застраховка гражданска отговорност за по-малко от 12 месеца. Сега ще могат да сключват застраховки за месец, два или три месеца – за срока, когато се използва превозното средство”, поясни той.

Добрев коментира, че се очаква промените да бъдат приети и на второ четене преди края на 43-то НС, за да може със старта на сезона да има тази възможност. Второто четене ще се случи или преди празниците или в началото на януари.

„Би следвало, когато застраховката гражданска отговорност не е за 12 месеца, а за 1 месец, да бъде значително по-евтино. Сега има случаи на заобикаляне на закона, но вече това няма да се налага”, допълни депутатът от ГЕРБ.

По време на дебатите Мартин Иванов от РБ изтъкна, че с промените хората ще плащат толкова колкото потребяват. „Хората си казват няма справедливост, за да има справедливост трябва да плащаш толкова, колко потребяваш. Справедливостта не е нито дясна, нито лява, тя е просто справедливост. Да подкрепим много честен и резонен законопроект, за да видят хората, че променяме законодателството така, че да плащат толкова, колкото потребяват”, каза още Димитров.

В мотивите на законопроекта се посочва, че в много случаи застраховка гражданска отговорност се сключва с плащане на тримесечие и след 2 тримесечия плащанията се прекратяват, тъй като сезонното превозно средство не се използва през есенно-зимния сезон.

Противното би означавало собствениците на такива превозни средства да са принудени да заплатят задължителна гражданска отговорност за период, през който не ползват превозното средство, което не е справедливо.

В последните промени на Кодекса за застраховането бе въведена автоматична дерегистрация при изтичане на валидната застраховка гражданска отговорност. Ако не се приеме предлаганата с този ЗИД промяна, съществува риск от голям обем дерегистрации в края и автоматични регистрации в началото на новия сезон на сезонните превозни средства. По данни на Пътна полиция само регистрираните мотоциклети надхвърлят 150 000.

Вижте още

Стартира процедура по заличаване на 21 туроператора от Националния туристически регистър

ivan

Коронясват Мис Сливен в присъствието на куп знаменитости

ivan

Почти 25% от служителите на Airbnb са уволнени

leni

Напишете коментар