Invest Build Media
Туризъм и Екология

Направиха онлайн регистър на паметниците в София

Всички паметници – скулптури, паметни плочи, декоративни елементи и други възпоменателни обекти от градската среда на София, вече са достъпни онлайн. По проект на Столичната община и Музея за история на София е създаден електронен регистър, който съдържа снимки на всеки възпоменателен обект в града, както и информация за местоположението му, неговия автор, кога и защо е поставен.

Проектът по създаването на онлайн регистър на паметниците в София е започнал преди година и бе представен официално днес от заместник-кметът Тодор Чобанов и директорът на музея Надежда Кирова-Йовчева.

Работата по описването и заснемането на обектите е извършена от служителите на Музея за история на София. Тодор Чобанов обясни, че този процес е бил усложнен поради факта, че някои скулптури и паметни плочи са били с неизвестен автор или неясен повод за поставянето им.

Пример за това е скулптура на глава на български хан, поставена пред жилищна кооперация в столичния район „Лозенец“. Към момента не са известни нейният автор, поводът за поставянето й и кой всъщност български хан е изобразен.

Регистърът дава възможност обектите да бъдат търсени по райони, вид, автор, период на поставяне. Всички паметници включени в регистъра са отбелязани на карта, базирана на „Гугъл мапс“. Служителите на Музея за история на София ще продължават да попълват информация за паметниците, като за целта ще бъдат наети и стажанти по програмата на министерството на културата.

Гражданите също могат да изпращат красиви снимки на обектите и информация за тях, ако разполагат с такава.

Целият проект е струвал 4000 лв., което е цената единствено за изработката на официалният сайт, достъпен за гражданите и втора, административна база данни за служителите на музея. Предвижда се сайтът да бъде преведен на английски и други чужди езици, когато бъде събрана повече информация за паметниците.

Вижте още

Нов данък може да оскъпи туристическите нощувки в Гърция

ivan

Очакват туристите в България от април до септември да надхвърлят 8 милиона

admin

Словения си докарва много нови туристи заради Мелания Тръмп

ivan

Напишете коментар