Invest Build Media
Туризъм и Екология

Направиха онлайн регистър на паметниците в София

Всички паметници – скулптури, паметни плочи, декоративни елементи и други възпоменателни обекти от градската среда на София, вече са достъпни онлайн. По проект на Столичната община и Музея за история на София е създаден електронен регистър, който съдържа снимки на всеки възпоменателен обект в града, както и информация за местоположението му, неговия автор, кога и защо е поставен.

Проектът по създаването на онлайн регистър на паметниците в София е започнал преди година и бе представен официално днес от заместник-кметът Тодор Чобанов и директорът на музея Надежда Кирова-Йовчева.

Работата по описването и заснемането на обектите е извършена от служителите на Музея за история на София. Тодор Чобанов обясни, че този процес е бил усложнен поради факта, че някои скулптури и паметни плочи са били с неизвестен автор или неясен повод за поставянето им.

Пример за това е скулптура на глава на български хан, поставена пред жилищна кооперация в столичния район „Лозенец“. Към момента не са известни нейният автор, поводът за поставянето й и кой всъщност български хан е изобразен.

Регистърът дава възможност обектите да бъдат търсени по райони, вид, автор, период на поставяне. Всички паметници включени в регистъра са отбелязани на карта, базирана на „Гугъл мапс“. Служителите на Музея за история на София ще продължават да попълват информация за паметниците, като за целта ще бъдат наети и стажанти по програмата на министерството на културата.

Гражданите също могат да изпращат красиви снимки на обектите и информация за тях, ако разполагат с такава.

Целият проект е струвал 4000 лв., което е цената единствено за изработката на официалният сайт, достъпен за гражданите и втора, административна база данни за служителите на музея. Предвижда се сайтът да бъде преведен на английски и други чужди езици, когато бъде събрана повече информация за паметниците.

Вижте още

Заличават се 24 туроператора от Националния регистър

ivan

Самоходни плаващи къщи осигуряват бягство от тълпата

admin

Към края на септември обслужените туристи у нас ще надхвърлят 10,3 милиона души

admin

Напишете коментар