Invest Build Media
Туризъм и Екология

Четири нови линии от Варна ще пусне Уиз Еър

Нови линии от Варна до Дортмунд и Мюнхен, Айндховен в Холандия, Ларнака в Кипър и Милано Бергамо ще открие от лятото на следващата година нискобюджетният превозвач Wizz Air. Това обяви корпоративният директор на компанията Оуен Джоунс.

Във Варна Wizz Air ще открие и двадесет и седмата си база, като от 21 юли догодина на летището в града ще бъде разположен един нов самолет Airbus A320. Така варненското летище ще стане второто у нас след София, където компанията ще има своя оперативна база.

Според Джонс инвестицията на дружеството възлиза на 98 млн. долара, като авиокомпанията открива във Варна и 36 работни места. „Дейността на базата ще допринесе също за развитието на местната икономика, подкрепяйки авиационната, транспортната и туристическата индустрия“, каза по време на представянето на проекта и Мила Ленова – посланик на Wizz Air за България.

Разполагането на новия самолет във Варна ще увеличи броя на линиите, обслужвани от авиокомпанията, на седем.

Честотата на полетите по популярната линия Лондон Лутън също ще се увеличи на 10 седмично. През 2017 Wizz Air ще има над 380 000 места в продажба по маршрутите си от Варна, което представлява 260% ръст на годишна база, съобщиха от дружеството.

Първият полет на Wizz Air от София беше през 2005 и оттогава авиокомпанията стана пазарен лидер сред авиокомпаниите в България. През последните 12 месеца, до края на ноември, WIZZ е превозила над 1.7 милиона пътници по нискотарифните си линии до и от трите български летища – София, Варна и Бургас.

С новия самолет, който ще разположи през 2017 във Варна, Wizz Air ще има вече осем машини, базирани в България, създавайки екип от над 300 служители. Мрежата на WIZZ в България сега е изградена от 43 линии, включително една вътрешна между София и Варна, която предстои да стартира през пролетта на следващата година.

Преди ден и друг нискобюджетен превозвач, опериращ у нас – ЕasyJet, обяви, че започва полети от летище Варна с два нови маршрута до летищата „Гетуик“ в Лондон и „Шьонефелд“ в Берлин.

Така авиокомпанията ще превърне Варна в своето второ летище в България след София.

Полетите от Варна до Лондон ще стартират на 6 юни догодина година и ще се извършват три пъти седмично през лятото във вторник, сряда и събота.

От 28 юни самолетите на ЕasyJet ще започнат да летят два пъти седмично в сряда и събота от Варна до летище „Шьонефелд“ в Берлин.

Вижте още

Строг контрол и разделно събиране на отпадъците по Черноморието това лято

ivan

Задържаха млад местен бабаит, нападнал незрящи туристи в Несебър

ivan

„Поглед към девет планини“: прекрасна екопътека близо до София

leni

Напишете коментар