Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Дон Хусто построи свой храм край Мадрид

Той никога не е учил архитектура. Не е инженер. Дон Хусто бил фермер, а след това послушник в манастир. Турбекулозата, обаче, го повалила и той се обърнал за помощ към Богородица. Обещал, че ако остане жив, цял живот ще й се отблагодарява. Дон Хусто останал жив, а болестта го превърнала в мирянин с голяма мечта и с още по-голяма вяра, става ясно от репортаж на БНТ.

Положил основите на своята катедрала на 12 октомври 1961-ва, в Деня на Богоридица. Нямал скица, планът бил в главата му. Нямал строителни материали, използвал ненужни предмети. Обикалял сметището и фабриките за тухли. Всеки ден вграждал нещо в своята катедрала. И така в продължение на половин век. През тези години старецът почти винаги бил сам на строежа. Понякога му помагали племенниците или доброволци.

Храмът вече заема площ от 8 хиляди квадратни метра. Основният купол е висок 40 метра, а диаметърът му е 12 метра. Дон Хусто казва, че не иска нищо материално. Отказал се дори от къщата си, за да построи храма. Иска единствено да опази вярта си. Но понякога се опасява, че животът му няма да му стигне, за да завърши постройката. За това всяка сутрин в 6 часа той вече е там- в катедралата. Никога не работи по-малко от 10 часа. Почива само в неделя.

Напоследък се замисля и за смъртта. Не знае какво ще се случи с храма, когато той си тръгне. Но вярва, че Бог ще пази катедралата. За това и иска да бъде погребан там. За да остане завинаги в храма, издигнат с упоритост и много вяра.

Вижте още

Модерна къща с усещане за идилия (СНИМКИ)

Вече проверяваме по електронен път движението на документи в кадастъра

ivan

„Сервиз за пейки“: Анонимни добротворци тунинговат пейки

leni

Напишете коментар