Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Даряват на Столична община минералните бани в Овча купел и Горна баня

По предложение на здравния министър Петър Москов правото на собственост над минералните бани в Горна баня и Овча купел и прилежащите им постройки се прехвърлят безвъзмездно на Столична община. Общината, от своя страна, предоставя двете сгради със статут на архитектурно-строителни паметници за управление на Музея за история на София, който да осигури финансиране за възстановяването им по Оперативна програма „Наука, образование и интелигентен растеж“ от бюджета на общината.

Това е записано в доклад, подписан от зам.-кмета на София Тодор Чобанов, който беше част от дневния ред на вчерашното заседание на Столичния общински съвет. Според документа Общината добива банята и парка отпред, както и санаториума в Горна баня с обща площ от над 7 500 кв. м., както и балнеолечебницата в „Овча купел“ с площ 1377 кв. м.

И двете сгради са в лошо и застрашаващо състояние. В доклада е посочено, че тази в Овча купел е била обект на няколко пожара. Съдбата им от години е под въпрос въпреки многократни препоръки за предприемане на мерки за опазването им като архитектурни паметници.

Вижте още

1400-годишно дърво Гинко билоба и неговият златен килим – СНИМКИ

Дневна, която се превръща в спалня и един модерен дизайн

leni

Проучване за натоварването на трафика ще се прави при строеж на над 200 паркоместа

ivan

Напишете коментар