Invest Build Media
Туризъм и Екология

Министерство на туризма очаква 5% ръст на посетители през зимата

Независимо от „политическата ситуация“ ресорното министерство прогнозира 5% ръст на туризма през идващата зима. Това се разбра след среща на министъра в оставка Николина Ангелкова с представители на местната власт, контролните органи и бранша в Банско.

На столичната аерогара броят на очакваните редовни и чартърни полети през зимния сезон 2016/2017 г. е 7574, което е ръст от над 35% спрямо миналата зима, показват данните на министерството. Според тях се регистрира увеличение по редица направления – Великобритания- 51%, Германия – 44%, Гърция – 45%, Румъния – 25%, Израел – 58%, Холандия – 34%, Швеция – 103%, Швейцария – 22%, Белгия – 40%, Испания – 79%, Италия – 67%, Полша – 7% и др.

В пъти са увеличени заявените полети от Украйна и Дания, а от пазари Ирландия и Грузия след прекъсване, тази зима са планирани полети, съобщават от ведомството.

Летище Пловдив също очаква ръст в броя на полетите през зимен сезон 2016/17. От Израел увеличението е с над 20%, от Ирландия – над 67%, от Русия – над 24% и др. Завишен интерес има и от Великобритания.

„Тези данни са много позитивни, но и поставят категоричното изискване пред нас да сме максимално подготвени и да отговорим на очакванията на тези туристи“, подчерта Николина Ангелкова.

Тя обърна внимание, че това ще е трета поредна зима със сериозни ръстове. През периода декември 2015–март 2016 г. България бе посетена от общо над 1.2 млн. чуждестранни граждани, като ръстът им спрямо миналия зимен сезон бе около 5%. Броят на посещенията с цел почивка и ваканция бе близо 661 хил., а увеличението с около 19%.

Вижте още

Ходи ви се на почивка? Няма проблем – някои хотели я излъчват на живо

leni

Дворецът Алказар в Севиля

leni

Няма риск за туристите и за екологията от изтичането на мазут край Созопол

ivan

Напишете коментар