Invest Build Media
Имоти и строителство

Протести срещу презастрояването се проведоха пред Столична община

Два протеста посрещнаха пред сградата на столичното кметство общинските съветници, дошли за заседанието на Столичния общински съвет вчера. Повечето от дошлите граждани настояваха за спиране презастрояването. Други столичани бяха дошли да протестират срещу промененото име на част от бул. „Янко Сакъзов“ в „Конрад Аденауер“.

Протестите забавиха заседанието на Столичния общински съвет, тъй като част от групата съветници от ГЕРБ проведе среща с участниците и от двата протеста.

Жители на район „Младост“ и на квартал „Симеоново“ бяха дошли, за да заявят отново, че са против застрояването на кварталите.

„Има проблем в работата на администрацията, в разрешенията, които се дават. Очакваме нов план да се изготви, този път с участието на жителите, а не така скрито и покрито“,  коментираха протестиращи.

Те получиха покана от председатели на комисии на Общинския съвет да присъстват на редовните им заседания със свои предложения.

Николай Стойнев от ГЕРБ информира хората, че Общинският съвет е подготвил промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, които са внесени в Народното събрание и ако бъдат приети, Общинският съвет ще има право да разрешава или съответно да забранява строителство, срещу което са жителите на съответния район, след като се допита до хората.

Жителите на „Младост“ поискаха да бъде спряно започналото строителство, докато тече проверката на столичния кмет Йорданка Фандъкова на всички разрешения за строеж в квартала. За това ще настоява и Даниела Иванчева, новият кмет на „Младост“, която вчера положи клетва.

Общинските съветници от ГЕРБ се ангажираха да се съобразят и с желанието на хората, които протестират срещу смяната на името на част от бул. „Янко Сакъзов“ на „Конрад Аденауер“ и решението им от 27-и юли ще бъде отменено.

Кметът на София Йорданка Фандъкова даде заявка: „Работата на кмета е да предлага решения, които да са и законосъобразни и в диалог със страните, затова се надявам и политическите сили, които се опитват да се възползват от тези протести, да не противопоставят гражданите. Не бих позволила да се строи буквално до блоковете на хората. В същото време обаче не трябва и да спираме развитието на града.“

Вижте още

Отваря първият хотел в София с хеликоптерна площадка

leni

Обявиха нова възможност за финансиране на проекти за енергийна ефективност

ivan

МРРБ ще си партнира с частно сдружение при контрола върху влаганите в строежите продукти

ivan

Напишете коментар