Invest Build Media
Строителство

Със Сърбия и Гърция строим балкански тестов коридор за автоматизирани автомобили

Балкански тестов транспортен коридор за автоматизирани автомобили ще се изгражда на територията на България, Гърция и Сърбия, предвижда меморандум, подписан в София. Инициативата е част от Българското европредседателство и бе кулминацията на двудневната Дигиталната асамблея в НДК, провеждаща се под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел.

Трима балкански министри със своите подписи дадоха началото на уникален за континента проект за тестване на безпилотни моторни превозни средства. Магистрали, оптичен интернет, 4 и 5G покритие – това са част от елементите на новия експериментален транспортен балкански коридор.

За България ангажиментите са свързани основно с осигуряване на подходяща инфраструктура за провеждане на самите тестове и в тази връзка са изготвени предложения при строителствата на пътища и нови магистрали да бъди изграден и съответната инфраструктура.

„Днес изпращаме много силно послание, че нашите страни могат да се превърнат в критично важен дигитален хъб за Европа. Време е Балканите да тръгнат напред заедно“, заяви Никос Папас – министър на телекомуникациите на Гърция..

Татяна Матич – държавен секретар на министерството на търговията на Сърбия, благодари на България за усилията й да превърне Сърбия в част от дигиталното бъдеще на Европа. „Сръбската част от коридора ще бъде готова до края на годината. Магистралата е налице. Засега сигналът ще е от четвърто поколение, а пълната синхронизация ще осигурим скоро“, каза тя.

Еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел обобщи резултатите от двудневната Дигитална асамблея в столицата, провела се в рамките на българското европредседателство.

„Тези два дни ясно заявихме – нашият европейски подход се концентрира върху няколко основни елемента. Разбира се запазването на отворените пазари за цифрова търговия и запазването на интернет като свободно, нефрагментирано и оперативно съвместимо място“, каза Габриел.

Домакин на следващата Дигитална асамблея ще бъде Румъния.

Вижте още

Строителството на метрото налага промени в движението в София

ivan

19 млн. лева ще бъдат инвестирани строежа на 15 детски градини и ясли през 2019 г.

ivan

Поредно споделено работно пространство отваря врати в София

ivan

Напишете коментар