Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Созопол ще се бори за званието Най-добра европейска дестинация на 2017 г.

Созопол е номиниран за най-добра европейска дестинация за 2017 година в класацията на организацията European Best Destinations – същата, която постави Пловдив на трето място през 2016 г. Това стана известно на церемония в построения от Георги Трумпалов замък „Влюбен във вятъра“ край Равадиново, който бе класиран на четвърто място сред най-добрите замъци в Европа, съобщава Министерството на туризма.

European Best Destinations е международна организация, която работи с туристическите офиси и представителства на членуващите страни за популяризирането на европейския туризъм. Освен голямата титла за дестинация на годината, която за 2016 г. е хърватският Задар, тя прави отделни класации за замъци, плажове, природни паркове, романтични дестинации, пейзажи и други. Отличените дестинации са представени на влиятелния в мрежата сайт на организацията, което води до среден ръст на туристите от 15%, обяснява Министерството на туризма.

На челните места в класацията на европейските замъци са поставени Пена в Португалия, Алказар в Испания и Нойшванщайн в Германия. Селекцията е извършена на два етапа: подбор от жури от 9 професионалисти в сферата на туризма (пътнически агенции, туроператори, журналисти, директори на туристически офиси) и онлайн гласуване на над 10 000 души от 109 държави. В представянето на „Влюбен във вятъра“ е отбелязано, че той е „изграден от фантастични мраморни структури от приказките и мечтите на талантливия архитект и мечтател Георги Трумпалов“ и е единствения новопостроен замък в Европа. През седмицата директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров се опита да обясни, че той имал и своята историческа основа и още през XIV век в България са се строили замъци „от западен тип.“

Подобни атракции като замъка в Равадиново ни помагат да удължим сезона и да предложим повече преживявания на туристите по българското Черноморие, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя допълни, че сезонът се очертава като един от най-силните, който страната е имала. „Само за месец юни Южното ни Черноморие е посрещнало повече от четвърт милион туристи, което е над 20% ръст в сравнение с миналата година, а приходите от реализираните нощувки в област Бургас през юни са над 73 млн. лв., което е над 35% увеличение в сравнение с юни 2015 г., заявила е министърът.

 

Вижте още

Саудитска Арабия планира фантастичен нов град за над 300 млрд. долара

Лекция на бивш куратор в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк

ivan

Последната резиденция, проектирана от Франк Лойд Райт (СНИМКИ)

Напишете коментар