Invest Build Media
Имоти и строителство

Тунел „Железница“ може скоро да бъде пуснат в експлоатация

Има решение за трафика през тунел „Железница“. Възможно е до два месеца след намиране на вариант за укрепване на свлачището преди тунела да бъде пуснато движението по едното платно на автомагистрала „Струма“ и то да премине през едната тръба на тунел „Железница“.

Това съобщи след проверка на място заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, цитиран от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Иво Иванов, директора на ОПУ-Благоевград инж. Иван Кунев, областния управител Николай Шушков и директора на ОДМВР Георги Кандев той инспектира трасето и се запозна с проблемите.

Два са свлачищните участъци, които попадат в обхвата на лот 3.1 от АМ „Струма“ – единият е преди началото на тунел „Железница“ в посока Гърция, а другият след съоръжението, над платното в посока София.

За да бъде намерено най-доброто решение за укрепването на свлачището преди тунела, в понеделник ще бъде сформирана работна група и до две седмици тя трябва да излезе със становище за вариантите. След това в двумесечен срок е възможно пускането на движението по цялото трасе.

Вече е изготвен идеен проект за укрепване на свлачището след тунела. На 10 август той е приет от Експертния технико-икономически съвет в АПИ и е получил предварително съгласие от МРРБ. В момента е в процедура по съгласуване с Агенцията по обществени поръчки, съобщи ръководителят на обекта инж. Атанас Петков. Избран е вариант с изграждане на пилотна подпорна стена с преоткосиране. Изпълнителят на тази част от трасето също увери, че ще могат да приключат строителните дейности в срок от два месеца.

Вижте още

Ремонтират тротоарите в синята и зелената зони за паркиране в София

ivan

Индустриален парк Божурище се развива с изключително бързи темпове

НСИ: Повече разрешителни за строеж на жилища издадени в края на 2016 година

ivan

Напишете коментар