Invest Build Media
Строителство

Държавата търси нови начини да финансира саниране на сгради

Десетки хиляди сгради у нас се нуждаят от саниране, а държавата ще търси нови начини за финансиране на това. Сред предложенията са хората, които имат възможност, да участват със съфинансиране.

„Това са само предложения и няма взето решение как точно трябва да продължи програмата”, заяви зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова пред Нова телевизия. „Единственото ясно е, че ефектите от програмата са изключително големи и следва да продължим да изпълняваме подобни програми за жилищно обновяване”.

Крумова потвърди, че се обсъжда идея за съфинансиране от страна на собствениците, за диференциране в зависимост от климатичните или демографските обстоятелства в различните области и общини, както и в зависимост от икономическото състояние на гражданите.

„42 000 сгради се нуждаят от обновяване. Средствата, необходими за това, са изключително огромни. Затова е необходимо да търсим по-устойчив модел. Затова се обмисля въвеждането на съфинансиране, приоритизация, диференцирания  подход”, заяви Крумова.

„Обмисляме различни варианти. Един унифициран модел не върши достатъчно работа. Около 40% от хората са готови да предоставят частично финансиране. Това следва да бъде използвано”, допълни зам.-министърът.

По думите й новият модел на финансиране трябва да е готов до 2018 г. „Ще има ясна дългосрочна визия поне за следващите 25 години”, заяви Крумова.

Вижте още

АПИ ще стартира строителни търгове за над 3,5 млрд. лв. през 2018 г.

ivan

Започна фрезоването и почистването на настилката в участък от пътя Своге-София

ivan

Ще транзитираме газ между Турция и Сърбия

ivan

Напишете коментар