Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Земеделският министър: Най-малко 75% месо ще имат кренвиршите

За да се нарича един продукт „кренвирш“, той трябва да съдържа поне 75% месо. Това е един от новите стандарти за месни храни, които Министерството на земеделието подготвя, съобщи министър Румен Порожанов пред бТВ.

До месец ще влезе в сила забраната млекопреработвателните предприятия да използват палмово масло, каза министърът. Сега това е възможно като има разграничение в наименованията и сиренето и кашкавалът с вложено растително масло се обявяват като „имитиращи продукти“. Занапред обаче преработвателите ще трябва да изберат дали ще произвеждат автентични млечни продукти или имитиращи и няма да могат да прилагат и двете технологии.

Избралите да влагат растително масло няма да се наричат „млекопреработвателни предприятия“, каза Порожанов и подчерта, че контролът ще е много строг.

Министерството води преговори с големите търговски вериги по проблема с вносните храни, които са с различен състав от тези в Стара Европа, но се продават по-скъпо в България, съобщи министърът. Предстои подписването на меморандум, с който „да урегулираме принципно тези теми“, каза Порожанов и даде пример с бебешки храни, които се продават по-скъпо в България, отколкото в Австрия и Германия, което, по думите му „не е препоръчително“, макар че има обяснение в по-големите логистични разходи и по-малкия пазар.

Вижте още

131 млн. нови банкноти ще напечата БНБ

leni

КЕВР ще приеме новите по-високи цени на водата

ivan

Показаха пъpвия руски eлeĸтpичecĸи aвтoмoбил

Напишете коментар