Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Европейските пазари потопени заради напрежението между Китай и САЩ

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в понеделник дълбоко на отрицателна територия заради новото напрежение между САЩ и Китай във връзка с произхода на коронавируса, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа близо 2,6%. Секторът на петрола и газта се раздели с близо 5% и застана начело на загубите. От своя страна френският бенчмарк САС изтри в понеделник над 4,2%, а германският DAX – над 3,6%. По-умерено беше понижението във Великобритания, където FTSE 100 се понижи с 0,16%.

За мрачното настроение на пазарите допринесе и новата порция данни за промишления сектор в еврозоната, който отчете рекорден спад през април, като мерките за борба с новия коронавирус са засегнали тежко както търсенето, така и производството.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността спадна до 33,4 пункта през април от 44,5 през март, като прагът от 50 пункта разделя свиването от увеличението.

В неделя американският президент Доналд Тръмп заяви, че според него лабораторна „грешка“ в Китай е станала причината за коронавирусната пандемия, въпреки че не можа да представи доказателства за твърденията си. „Смятам, че те са направили ужасна грешка и не искат да си признаят“, заяви държавният глава.

Американското разузнаване вече обяви, че според негова информация вирусът не е дело на човек, но продължава разследването за това дали разпространението му е свързано с „инцидент в лаборатория в Ухан“.

Междувременно броят на болните от коронавирус премина прага от 3,5 млн. души, а загиналите до момента са над 247 000 души.

Обратно на европейските пазари при индивидуалните акции в понеделник едно от най-лошите представяния записа германският индустриален гигант Thyssenkrupp, чиито книжа поевтиняха с 14,3%, след като се появиха съобщения, че персоналът е бил предупреден за парични затруднения заради пандемията.

На другия полюс в понеделник бяха акциите на британските пощи Royal Mail с ръст от 5,7%.

Вижте още

Модел на Фолксваген е най-продаваната нова кола в Европа за 2018 г.

ivan

Българите поведоха в покупките на ваканционни имоти по Черноморието

ivan

Над 100 млн. евро са договорени от ББР с китайски финансови институции за българския бизнес

ivan

Напишете коментар