Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Фирмата Юнион Ивкони ще получи 5 млн. лв. от много съдебни дела със Столична община

Превозвачът Юнион Ивкони ще получи от Столичната община 5,2 млн. лева по инзвънсъдебно споразумение за 150 дела, които фирмата е завела. От тях общината вече е загубила 25 с решение на последна инстанция, по 50 текат производства, като юридически анализ е показал, че фирмата ще спечели всички дела, съобщава „Дневник“.

Причината е, че фирмата е имала договор с общината за линии от градския транспорт от 2007 до 2015 г. През целия период Столичната община обаче не е плащала индексациите по договора. „Юнион Ивкони“ е завеждала дело за всяко неполучено месечно плащане.

Договорът между общината и фирмата е сключен от тогавашния зам.-кмет по транспорта Велизар Стоилов. Той беше уволнен от поста, след като изтече запис на разговор между него и транспортни предприемачи („Юнион ивкони“, „Карат С“ и „МТК“), на която се обсъжда разпределянето на автобусните линии в столицата. След него на поста беше назначен Любомир Христов, който също беше освободен през 2016 г., заради съмнения за корупция.

През 2016 г. в общината се създава работна група, в която влизат общинските съветници Андрей Иванов (ГЕРБ), Прошко Прошков (независим) и Иван Таков (БСП). Възложените от групата юридически и икономически анализи са показали, че общината няма шанс срещу фирмата и ще бъде осъдена по всички дела, като освен това се е очаквало „Юнион Ивкони“ да заведе и още.

При представянето на предложението за споразумение в комисията по транспорт днес Прошков каза, че пълният размер на задължението с лихвите е 7,2 млн. лева. След преговори и приспадане на задължения от 422 хил. лева, които фирмата е имала към общината, страните са се споразумели за 5,2 млн. лв.

През октомври 2017 г. автобус на фирмата се обърна на автомагистрала „Тракия“ през нощна в района на Стралджа. При инцидента пострадаха 17 пътници. През април тази година, отново на същата магистрала, автобус на „Юнион Ивкони“ катастрофира в посока София в района на Вакарел. При инцидента загинаха шестима души, а 26 бяха ранени.

Вижте още

еднофамилна къща

admin

Фактори, които могат да свалят цената на имота

leni

Стартира уникално лайфстайл предаване „Рефреш“ в българския телевизионен ефир

Напишете коментар