Invest Build Media
Инвестиции

Половината работодатели ще вдигат заплатите догодина

Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите през 2018 г., заяви пред Нова телевизия председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) Цветан Симеонов.

По думите му това ще сторят 51% от работодателите, докато 17 на сто са заявили, че нямат възможност за увеличение. Други 28% се колебаят, показва проучване на БТТП. Симеонов коментира, че те очакват годишните си отчети и вероятно повечето ще увеличат възнагражденията. „А 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители“, добави той.

В повечето случаи се очаква увеличението на възнагражденията да бъде с 10% – за 79 на сто от работодателите, докато само 1% планират да вдигнат заплатите с повече от 20 на сто.

„Космически заплати е много оптимистично, защото няма да е космически нито ръстът на икономиката, нито ръстът на отделните предприятия“, коментира председателят на БТПП. Най-сериозен ръст на заплатите догодина се очаква в сектора на информационните технологии, промишлеността, телекомуникациите, недвижимите имоти и търговията.

Според БТТП 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси, а 20% ще оставят служителите си без допълнителни стимули. 17% още не са решили.

Малко над 38% от фирмите планират да наемат персонал през следващата година, докато 6% смятат да правят съкращения, показва още проучването.

Вижте още

Бари Розенстийн продаде имение на половин цена и пак е на печалба

leni

Надал си купи подарък за 6.75 млн. долара

leni

Правителството спря процедурата за даване Летище „София“ на концесия

ivan

Напишете коментар