Invest Build Media
Инвестиции

Икономическият министър съобщи за засилен инвеститорски интерес към България

За 2017 година сме в топ 5 по икономическо развитие, за тази година предвиждаме горе-долу същите параметри, но ще работим да бъдат повече. Това заяви в сутрешния блок „Денят започва“ по БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Брутният вътрешен продукт ни е 3,9%, безработицата е около 6%, знаете за миналата година доходите, средната работна заплата беше увеличена с 10%. Тоест параметрите са добри, има голям засилен инвеститорски интерес към България“, подчерта Караниколов.

Това се доказва и от последните анализи – за последните два месеца на 2017г., допълни министър Караниколов. По думите му инвестициите се връщат като основен стълб в БВП – реалното изражение е около 4,3%. Досега основните стълбове бяха износа и вътрешното потребление, обясни той.

Министър Караниколов очерта и основните проблеми по отношение на конкурентоспособността – те са такива, каквито и в целия ЕС, отбеляза той – липса на работна ръка, липса на финансиране и административни тежести.

За борбата със сивата икономика министър Караниколов припомни, че се работи по стратегия 2015-2020, приходните администрации, Министерството на финансите, агенция Митници и НАП се справят добре и продължават борбата, допълни той.

Емил Караниколов посъветва и работниците също да съдействат като подават сигнали, ако получават заплащането си „под масата“.

По отношение на икономическия дисбаланс между регионите в страната министърът коментира, че компании вече започват да се „оглеждат“ и за местата с висока безработица, тъй като там, от една страна, има свободна работна ръка, а от друга, държавата дава допълнителни насърчителни мерки при инвестиции в подобни региони.

Вижте още

Министър: По-бързият ръст на доходите за българите минава през тяхното образование

ivan

Безос отново е най-богатият от най-богатите

leni

До 90 дни ще стане ясно кои инвеститори имат интерес към АЕЦ „Белене“

ivan

Напишете коментар