Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

България и още 18 други държави искат да са домакини на агенцията по лекарствата

Конкурираме се с 18 други държави за домакинството на Европейската агенция по лекарствата. Това стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева по време на представянето на кандидатурата на София за домакин на агенцията пред посланиците от Европейския съюз, акредитирани у нас.

Преместването на агенцията, която е позиционирана в Лондон, се налага поради оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова допълни, че София става все по-привлекателно и удобно място за живеене и работа и е първа сред европейските столици по нарастване на брутния вътрешен продукт на глава от населението.

Заместник здравният министър Лидия Нейчева припомни, че страната ни покрива критериите за домакинство на агенцията напълно. Тя изтъкна пред посланиците предимствата на столицата ни по отношение на транспорта, достъпа до медицинска помощ, както и магазините, които работели и през почивните дни.

София Тех Парк е подходящо и атрактивно място за Европейската агенция по лекарствата, предвидено е там да бъде изградена и метростанция, каза кметът Фандъкова при представянето на кандидатурата на София за преместването на Европейската агенция по лекарствата.

„София привлича 54% от инвестициите в страната. Рейтинговите агенции дават много добра положителна перспектива за развитието на града. Поставили сме си целта той да се развива като зелен и иновативен град. Тук има много добре подготвени хора. Вече има много автобуси, в които хората могат свободно да ползват интернет. През последните години работим, за да направим градския транспорт по-удобен. Един от нашите приоритети е проектът за развитието на метрото. Това е възможно най-удобният и екологичен транспорт. Третата линия ще бъде завършена до края на 2019 г.“, заяви Фандъкова.

По думите й мястото, което е предложено, а именно София Тех Парк, е подходящо и много атрактивно място в столицата. „Предвидено е да бъде изградена и метростанция от продължението на третата линия на метрото. В София са съсредоточени едни от най-добрите средни училища в страната. Важни са усилията ни по отношение на запазване и развитие на зелената система в града. София беше първата, която създаде и прие стратегия за интелигентна специализация“, допълни Фандъкова. Тя посочи, че и с културната си програма, и с възможносттите на богатото културно-историческо наследство на София сме убедили, че си струва да бъде подкрепена кандидатурата ни.

„Знам, че конкуренцията е голяма и това е състезание заедно с 18 други държави. Надяваме се на вас, като хора, които сте се убедили колко гостоприемна е нашата столица. В България се гордеем с развит фармацевтичен сектор. София отговаря на абсолютно всички критерии за новия дом на Европейската агенция по лекарства. Като достъпност, възможност за работа и образование, среда, която е иновативна и изпълнена с възможности за проучване. Мястото, което сме предложили е именно Технологичен парк София“, заяви още вицепремиерът Захариева. По думите й това е среда за високи технологии и наука.

Вижте още

Шестима холивудски милиардери – как станаха такива?

leni

Бюджетната комисия одобри правилата за избор на нов подуправител на БНБ

ivan

Китай представи прототип на супер бърз влак-стрела

galia

Напишете коментар