Invest Build Media
Туризъм и Екология

Внесохме в ЮНЕСКО номинации за четири биосферни резервата

България внесе в ЮНЕСКО номинации за четири биосферни резервата – „Централен Балкан“, „Червената стена“ (на снимката), „Узунбуджак“ и „Сребърна“, съобщава пресцентърът на Министерството на околната среда и водите.

Националният комитет по програмата „Човекът и биосферата“ на ЮНЕСКО одобри номинациите за обявяване на биосферните резервати и ги внесе в секретариата на програмата, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че МОСВ е подкрепило процеса по избор и номиниране на биосферни резервати чрез проект, финансиран от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда и изпълнен от Българската фондация „Биоразнообразие“. Целта на проекта е била да подпомогне процеса на ревизия на биосферните резервати от „стара“ генерация. При реализирането му са проучени възможностите за създаване на съвременни биосферни резервати в осем региона на България.

Номинирането на четирите биосферни резервата е подкрепено с решения на ОбС на присъединилите се общини. Документите са подписани от кметовете, от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, от директора на Изпълнителната агенция по горите и от председателя на Националния комитет по програмата.

България се включва в програмата „Човекът и биосферата“ през 1977 г. със 17 строги резервата, с което се превръща в една от страните с най-представителните мрежи от биосферни резервати в Европа. Със Севилската стратегия от 1995 г. ЮНЕСКО прие нова концепция за биосферните резервати, съгласно която едновременно със защитата на природата резерватите следва да създадат условия за устойчиво развитие на местните общности и региони, припомнят от МОСВ.

Ефективното управление и функционирането на биосферните резервати предполага участие на всички заинтересовани страни, за да се постигне устойчив баланс между опазването на биоразнообразието, икономическото развитие и съхраняването на културното наследство, и справедливата подялба на ползите от управлението на територията, се посочва в съобщението.

Вижте още

Туроператори не искат Валери Симеонов да връща пушенето в заведенията

ivan

Вижте паролата за wifi на всяко едно летище в света

leni

БДЖ продава предварително билети за влаковете до морето през лятото

ivan

Напишете коментар